Közel 7000 nagyvadat gázoltak a hazai utakon


2023.10.25 - Balatonica
őzike erdőben

Jelentősen szűkült a vadon élő állatok élettere, erdősávok tűnnek el, vadkerítések nőnek ki helyettük. Az őszi párzási időszakban különösen sok közúti balesetért felelősek az autósok elé kiszaladó állatok. Csak tavaly mintegy hétezer nagyvadat gázoltak így el, ami tetemes anyagi kárral is járt.




Ősszel előbb az őzek és a gímszarvasok, majd a dámvad, a vaddisznó, a rókák és a nyulak kezdik meg a párzási időszakukat, ami azzal jár, hogy ebben ilyenkor sokkal több vaddal találkozhatunk az utakon. Hiába figyelmeztet sokfelé tábla, az önmagában nem védi meg sem a vadat, sem a járművet, sem a gépjárművezetőt: ők mindannyian komoly sérüléseknek vannak kitéve.

A vadak alapvetően sötétedés után szeretnek mozogni az erdőben, az autósoknak azonban pont ilyenkor vannak rosszabb látási viszonyaik, így valószínűbbek az ütközések. A probléma ott kezdődik, hogy mostanra jelentősen szűkült a vadon élő állatok élettere. Sok száz hektárnyi szántót, legelőt kerítettünk be, vagy korábbi erdőterületeket vontunk mezőgazdasági művelés alá. Előfordul, hogy az állatok 20-30 méteres erdősávban kénytelenek leélni az egész életüket. A szarvasok, őzek azonban nagy mozgásigényük és vándorlási szokásaik miatt állandóan változtatják a helyüket, és az egyre több akadály okán szűkülő élettér következtében gyakrabban tévednek ki az utakra, vagyis jobb híján új vadátjárást jelölnek ki maguknak egyes közút-szakaszokon.

A veol.hu cikkében megszólal az ügyben egy vezetéstechnikai szakértő és egy vadásztársaság elnöke is. Saját történet idén nyárról, hogy az előttünk haladó jármű sajnálatosan elütött egy fiatal őzet, majd továbbhajtott. Mi félreálltunk és telefonálgatni kezdtünk segítségért. Kiderült, hogy amennyiben az állat nem tud magától felállni és vér ömlik a szájából, az állatmentők már semmit sem tehetnek, ilyenkor az illetékes rendőrséget kell értesíteni, ők vonják be az egyik helyi vadásztársaságot az állattetem elszállításába. Az állatmentő külön kiemelte, hogy a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy lehúzzuk a sérült állatot az útról és magára hagyjuk, az emberek közelsége ugyanis csak fokozza a halálfélelmét, egyáltalán nem nyugtatja meg.

 

Forrás: veol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ŐK MOST A VILÁG LEGVESZÉLYEZTETETTEBB ÁLLATAI

>> VILÁGHÁBORÚS RONCSOK A BALATON MÉLYÉN