Klímabarát település lesz Tapolca. Mi kell egy ilyen változáshoz?


2023.11.29 - Balatonica
zöld kisváros felülnézetből

Pályázati támogatás segítségével zöldül Tapolca. A projekt célja a település környezeti állapotának, klímájának javítása. 2025 májusára készülnek el a tervezett összes fejlesztéssel.




Mintegy 120 millió forintos pályázati támogatás segítségével válik Tapolca városa klímabarátabb, élhetőbb helyszínné 2025 nyarára. A Széchenyi Terv Plusz program vissza nem térítendő, 100 százalékos támogatásából a projekt a keretében Tapolca négy helyszínén zöldinfrastruktúra fejlesztés valósul meg.

Az átfogó projekt magában foglalja a közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítását, élhető települési környezet kialakítását, az éghajlatváltozás mérséklését, a szén-dioxid kibocsátás csökkentését, a biztonságos közlekedés feltételeinek javítását. A fejlesztés eredményeként Tapolca hatalmasat lép előre a klímaversenyben.

A fenntartható közlekedésfejlesztés keretében például a megnövekedett forgalmú Köztársaság tér átépítését, a forgalmi rend alakítását, parkolóhelyek számának növelését valósítják meg. Továbbá a Kossuth Lajos utcában a meglévő keskeny járda szélesítését tervezik a közlekedők biztonságának növelése érdekekében a meglévő kiemelt, szintbeli gyalogátkelő felújításával együtt. Ilyen és ehhez hasonó fejlesztéseket támogat a projekt.

 


 

Forrás: likebalaton.hu / veol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TÜNDÉRÁLOM: ÜNNEPI NAPOK TAPOLCÁN

>> HOVÁ KIRÁNDULJUNK EGY NAPRA? ÉSZAK ÉS DÉL.