Kétszáz éves golf rejtély megfejtése


2022.10.18 - Balatonica
golflabda lyuk előtt

Szoktuk mondani, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt. Golfos körökben ezt úgy mondják: vegyünk egy mulligant, azaz rossz kezdés esetén ismételjük meg a lövést. A sportszeretők mulligan-napot tartanak október közepén. De kitől származik az ötlet?




A mulligan tehát egy második lehetőség egy művelet végrehajtására, általában miután az első próbálkozás katasztrofálisan alakult. Elsősorban a golfban használják, ahol arra utal, hogy a játékosnak informálisan engedélyezett az ütés megismétlése, habár ez ellentétes a golf formális szabályaival. Legyünk elnézőek, előbb-utóbb mindenkinek jól jön, ha szemet hunynak egy-egy tévesztése felett.

A szó eredetére jó néhány anekdota íródott. Lássuk a népszerűbbeket!

1800-as évek: A kifejezés Thomas Mulligantől, egy angol-ír arisztokratától és szenvedélyes golfozótól származik. (A családnév eredete valóban óír, jelentése: a kopasz ember unokája). A 86 évet megélt Thomas szerette dühíteni a játékszabályokhoz görcsösen ragaszkodó skótokat, ezért megalkotta a saját játéktörvényeit. Kéziratára halála után hűséges labdaszedője és ütőhordozója talált rá, aki busás haszonnal azonnal ki is adatta azt. Állítólag ebben szerepelt először a rontás utáni második esély engedékeny szabálya.

1920-as évek: A kanadai David Bernard Mulligan, megszállott golfjátékos és egyébként a New York-i Waldorf Astoria Hotel igazgatója gyakran kért egy második lövést az úgynevezett tee-ről, az elütő helyről, amivel ugyebár a mulligan kifejezést megalkotta. Neki mindig megengedték.

1930-as évek: Egy amerikai golfújságíró azt az esetet jegyezte fel, amikor profi golfozó haverjával egy New Jersey-beli golfklubban játszott pénzért. Hirtelen ötlettől vezérelve odahívták az egyik ott dolgozó fiatalembert, bizonyos John A. Buddy Mulligant, hogy szálljon be közéjük. Egy sor rossz ütés után Buddy csalást kiálltott, mondván, hogy a két klubtag már reggel óta gyakorol, neki így esélye sincs. Megtetszett nekik a fiú bátorsága, és nem elég, hogy adtak neki második próbálkozási lehetőséget, onnantól mulligannek hívták az összes ilyen helyzetet.

A játék szerelmesei a 18 lyukú pályával rendelkező balatonudvari Balaton Golf Clubban a hét bármely napján kipróbálhatják, hogy szükségük van-e egy második esélyre.

 

Forrás: golf.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EKE ANGÉLA: „A HAJÓZÁS PONT ÚGY MŰKÖDIK, MINT A SZÍNHÁZ”

>> EVEZÉSHEZ FELÁLLNI!