Keszthelyi Lepke-túra félezer résztvevővel


2024.02.20 - Balatonica
kék lepke kavicsokon

Március 16-án megrendezik a 34. Lepke Teljesítménytúrát a Keszthelyi-hegységben. A térségi Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezőinek felhívásában az áll, hogy akár tavaszias, akár télies időjárási viszonyok lesznek aznap, ők mindenképp elindítják a szemet gyönyörködtető túrát.




Keszthelyi-fennsík a Dunántúli-középhegység elkülönült nyugati kistája. A fennsíkot egyik oldalról a Balaton, másik oldalról a Gyöngyös-patak, a Várvölgyi-medence és a Tapolcai-medence veszi körül. A Keszthelyi-fennsík területe kb. 350 km², hegyei főleg mészkőből, dolomitból, kihűlt bazaltlávából és a Pannon-tenger egykori üledékeiből állnak. Számos olyan bogár- és lepkefaj élőhelye, amely országosan is ritka, ilyenek a kis apollólepke, a farkasalmalepke, a kis tűzlepke. (wikipedia)

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület 34. alkalommal valósítja meg a programot március 16-án, szombaton. Kedvező időjárás esetén akár ötszáz túrázó is nekivághat a Keszthelyi-hegységben kijelölt 15, 25 és 40 kilométeres távoknak. Az elmúlt években akadtak olyan elszánt résztvevők, akik mind a három útvonalat teljesítették. A vonyarcvashegyi vasútállomástól 7 és 11 óra között indítják a túrázókat, akik olyan kedvelt kirándulóhelyeket érinthetnek, mint a Szent Miklós-forrás, a Pad-kűi kilátó, a Büdöskúti pihenő, vagy a Szent Mihály kápolna.

 

 

Forrás: HírBalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TÉLI TELJESÍTMÉNYTÚRÁK TIHANYBAN

>> ISMÉT GEOTÚRA INDUL A CSOBÁNCI VÁRHOZ ÉS KŐTENGERHEZ