Hogy ízlik a murci?


2023.09.25 - Balatonica
szőlősor lesencetomaj

Tudjátok, hogy mi a murci? Íme: erjedésben lévő, vagy félig kierjedt, tejszerű, szénsavas, kissé zavaros újbor, édes élesztő ízű átmenet a must és a bor között. Ha kóstolnátok ilyet, szeptember végén Ábrahámhegyen, október végén a balatonlellei Kishegyen szerveznek fesztiválokat a murcinak.




Az ábrahámhegyi XV. Murcifesztivált szeptember 29. és október 1. között tartják. A Badacsonytól keletre fekvő településen kulturális és szórakoztató produkciókkal készülnek a fellépők. Az odalátogató közönség éjszakába nyúló eszem-iszomra és fergeteges bálra készülhet. Sőt, még murcikirályt is választanak, akit az egybegyűltek ünneplése közepette fognak megkoronázni!

A mesés tájakon húzódó Nivegy-völgy kistelepülései ugyancsak büszkék a helyi borászok összefogásából életre keltett murcikóstoló vendégjárásukra, azonban az idei fesztiválnak egyelőre nem tűztek ki nyilvános dátumot. A Balaton-felvidék ezen rejtett szeglete ettől függetlenül is bőven megér egy szép őszi barangolást.

 

 

Murci ügyében a déli part sem fog lemaradni a jóból. A Somogy megyei Kishegyen, Balatonlellén október 21-én gyűlnek össze a helyi éttermek és borászok idei friss kínálatukkal, finomabbnál finomabb ízekkel. A jóllakottság mellett sportolási lehetőségek is nyitva állnak, ugyanis gyalogos és kerékpáros túrák is feltűnnek a menüben. A szervezők vágya, hogy minél több családi és baráti társaság töltse velük a reményeik szerint kellemes őszi napot.

Ha eddig nem tettétek, igyatok most egy pohár finom murcit egymás egészségére!

 

 

Forrás: fesztivalportal.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HÁROM HAMISÍTATLAN SZÜRETI MULATSÁG

>> FOTÓS IDŐUTAZÁS: AHOGY NAGYAPÁINK SZÜRETELTEK