Három hamisítatlan szüreti mulatság


2023.09.03 - Balatonica
kék szőlő férfi ing

A hagyományosan Szent Mihály-napkor megkezdett szüretet a kemény munka jutalmaként szüreti bálok és szüreti felvonulás szokta betetőzni. Manapság már szüretelni sem kell, hogy kivehessük a részünket a jóízű vigasságokból. Idén a Badacsonyt, Gyenesdiást és Tihanyt ajánljuk ebből a műfajból.




Szeptember 8-10: BADACSONYI SZÜRET

Idén 59. alkalommal kerül megrendezésre a Badacsonyi Szüret, fókuszában a szüreti felvonulással, amely az ország leghosszabb szüreti menete. 1964-ben a televízió is közvetítette a szenzáció számba menő legelső alkalmat. Idén is felvonulnak az ország idelátogató borrendjei, a környező települések küldöttségei, a vendéglátó Badacsonytomaj civil szervezetei és városrészei, vállalkozói, a környék borászatai és vállalkozó szellemű lakosai. Továbbá részt vesznek még az országból meghívott néptánc együttesek, lovas fogatok, zászlóforgatók, gólyalábasok, hagyományőrző egyesületek és sokan mások.

A Badacsonyi Borvidéken ezenfelül élményszüretből is kivehetjük a részünket az Istvándy család szőlőültetvényében (szept. 9-én, 23-án és 30-án), valamint a Laposa Szüreti Hétvégén vezetett pincelátogatásokkal és borkóstolókkal búcsúztathatjuk a nyarat (szept. 16-17-én).

 

Szeptember 9: GYENESDIÁSI SZÜRETI VIGASSÁGOK

Jelmezes felvonulással Gyenesdiáson is találkozhatunk (a menet a 200 éves préstől indul), de a piaci rendezvénysátornál must- és borkóstolóval és koncertekkel is készülnek. Mindeközben az őszi vidék hagyományos ízeivel ismerkedhetünk: az ilyenkor szokásos birkagulyásból, töltött káposztából és a piacra kipakolt megannyi finomságból csemegézhetünk. A kicsiknek játszóházzal, néptánc foglalkozással és népdal bemutatókkal kedveskednek.

 

Szeptember 29 - október 1: TIHANYI SZÜRETI NAPOK

Tihanyban is több napon keresztül várják a borok szerelmeseit. A gasztró és kulturális ünnepség színvonalas körülmények között mutatja be az év borait. A bornapok szervezői gondoskodnak a megfelelő szórakoztatásról, minden évben többféle műfaj képviselői kapnak meghívást. Hagyományőrzők, kultúrcsoportok, könnyűzenei előadók, zenés-táncos produkciók várhatók. A gyermekek számára rendre meglepetésekkel is készülnek. Az estét természetesen fergeteges szüreti bállal zárják a hagyományokhoz hűen.

 

Forrás: Funzine, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FOTÓS IDŐUTAZÁS: AHOGY NAGYAPÁINK SZÜRETELTEK

>> KOCCINTÓS VENDÉGJÁRÁS A NAPSÜTÖTTE SZENT GYÖRGY-HEGYEN!