Ezeréves tölgy és famatuzsálem a Folly fotókiállításán


2024.05.02 - Balatonica
fagyökerek

A badacsonyörsi Folly Arborétumban 2024. május 4-én nyitják meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást. Megismerhetjük Európa egyik legnagyobb hársfáját, a zsennyei „ezeréves tölgyet” és az ötvöskónyi famatuzsálemet is Koppány vezér korából.




Többek között a szőkedencsi hársfáról készített fotót is megcsodálhatják azok, akik ellátogatnak a badacsonyörsi Folly Arborétumba és Borászatba, ahol 2024. május 4-én nyitják meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítást. Első ágait az utolsó Árpád-házi király uralkodása idején hozta, ám gyökeret még ennél is régebben ereszthetett, életkorát legalább 700 évre becsülik a szakemberek.

A Kovalik Máté ötletgazdával, szerkesztővel közösen összeállított fotósorozat száz különleges fát örökít meg, Magyarország szinte összes tájegységében, megyéjében készültek felvételek hazánk legnagyobb fáiról, a szakrális szempontból érdekes példányokról, a környezetváltozás vagy az emberi tevékenység lenyomatait hordozó fákról, de olyanokról is, amelyeknek kultúrtörténeti jelentőségük van.

A kiállítást 2024. május 4-én, 13 órakor nyitja meg a Folly Arborétumban Folly Réka, az arborétum vezetője és tulajdonosa, valamint Pósfai György Széchenyi-díjas biológus, a Magyarország legnagyobb fái – Dendrománia című könyv szerzője, a Dendrománia internetes adatbázis alapítója.

 

Forrás: HírBalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> JÁTÉKOS TOBOZSZÜRET BADACSONYÖRSÖN

>> ÍNYENC BORVACSORÁK A FOLLY ARBORÉTUMBAN