Ezektől a változásoktól leszel sikeresebb felnőtt


2024.01.14 - Balatonica
férfi sétál aktatáskával

Volt róla szó, hogy az újévi fogadalmak sokkal inkább visszatartanak, mintsem előre löknek az energiaszegény tél közepén. Ha mégis ragaszkodunk a változtatáshoz, az újrakezdéshez, gondoljuk át, mitől vezethetnénk sikeresebb felnőtt életet!




1 Összegezd a rendszeres apró kiadásokat!

Sok kicsi sokra megy: ez különösen igaz a költségvetésünket megcsapoló apró kiadásokra, például fizetős alkalmazásokra, előfizetésekre. Mostanság simán rányomunk egy pár ezres tételre a gyors regisztráció és hozzáférés kedvéért, pláne, ha az első hónapot ingyen megajánlják nekünk. Külön értesítés híján sokszor fel sem tűnik, hogy fokozatosan emelik ezeket a havi levonásokat. Csak akkor kapunk észbe, amikor keveselljük a számlánkon hozzáférhető összeget. Ha már új év, tegyél rendet a fizetős alkalmazásaid között!

 

2 Válaszd meg a barátaidat!

Véget értek az egyetemi évek, nem kell mindenkivel haverkodni, időd sem lesz rá. Minek időt tölteni olyan emberekkel, akiknek bármennyi figyelmet és gondoskodást adunk, semmi nem jön vissza? Illetve azt is tudomásul kell vennünk, hogy a minket újonnan érdeklő dolgok és hobbik nem feltétlenül kötik le a régről megmaradt ismerősök, volt iskolatársak vegyértékeit. Minél jobban ismerjük a saját szükségleteinket, annál több ember fog cserélődni körülöttünk, és ez fordítva is igaz: ha elengedünk régi kötődéseket, helyet teremtünk újaknak. Ennyi tudatosság belefér a kapcsolatépítésbe.

 

3 Tanulj meg praktikus dolgokat!

A legtöbb sokdiplomás fiatal megannyi felesleges elméleti tudással és csekélyke gyakorlati érzékkel indul neki a felnőtt életnek. Ezen egy újabb posztgraduális képzés sem fog segíteni. Szánj rá egy napot, hogy körbejárod a lakást és feljegyzel néhány javítanivalót, amihez minimális erőbefektetéssel neki tudnál veselkedni saját magad, felesleges szerelőt hívni hozzá. Az önértékelésünk is arányosan növekszik majd, minél több tételt tudunk kipipálni a ház körüli munkák listáján. Szerencsére az internetes videók egyetlen kattintásra hozzák a megoldásokat.

 

4 Vedd komolyan a mentális egészségedet!

A modern korunkkal egyidős félreértés, hogy a felnőtt élettel kötelező érvénnyel együttjárnak a kezelhetetlenül stresszes mindennapok. Ami elkerülhetetlen: a felelősségek, a feladatok, a számonkérés, a kezdeményezés. Csakhogy mindezt nem kell alapvetően a negatív stressz megéléséhez kapcsolni. A mindennapos terhek cipeléséhez a különféle kultúrák ősidők óta ajánlanak támogató technikákat, a testmozgástól, a meditáláson át a kreatív tevékenységekig bőven van milyen életjavító praktika közül válogatni. A választás aktusa azonban nem kikerülhető elem.

 

5 Vezess fontossági sorrendet!

Mindenki tele van álmokkal, célokkal, vágyakkal, ambíciókkal. Egy felnőtt élet sok-sok eredményt hozhat, de nem lesz mindenre elég időnk, sem képességünk. Lesznek olyan életutak, amikről le kell mondanunk, de legalábbis a háttérbe fognak szorulni. Sajnos nem tudunk egyszerre 6 gyereket nevelni, beutazni a világot, saját céget alapítani, és mellesleg megnyerni a béke Nobel-díjat. Ha mégis sikerül, te leszel a kivétel. Legyen egy fontossági sorrendje a döntéseinknek, és azok mentén haladjunk lépésről lépésre.

 

 

Forrás: CNN / naphire.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIT ÍGÉR A SÁRKÁNY ÉVE?

>> 3 KÍMÉLŐ RECEPT AZ ÜNNEPEK UTÁNRA