Dobostorta 140: a magyar cukrászat remekének kreatív újragondolásai
2025.07.29 - Balatonica

A Magyar Cukrász Ipartestület idén 19. alkalommal rendezte meg a Magyarország Tortája versenyt. 2025-ben a verseny tematikája a „Dobostorta 140” volt, tisztelegve Dobos C. József ikonikus desszertje előtt, amely először 1885-ben jelent meg nyilvánosan. A győztes desszertet hivatalosan augusztus 20-án "vágják fel."
A részvétel feltétele volt a klasszikus dobostorta-alapanyagok használata: tojás, karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé és vanília (Bourbon vagy rúd), ugyanakkor a kreatív kompozíció és rétegzés minden résztvevőnél szabadon alakítható volt. A nevezett tortáknak legalább két további kategóriából kellett inspirálódniuk: őshonos magyar gyümölcsök (pl. meggy, kajszibarack, birs, szilva) / hungarikum pálinkák vagy borok (pl. meggypálinka, kadarka, furmint) / Kárpát-medencei fűszerek (pl. kakukkfű, zsálya, levendula).
A zsűri három fordulóban értékelte a nevezéseket: először anonim módon a döntőbe juttatták a legjobb 6 tortát, majd a finomhangoláshoz javaslatokkal látták el a cukrászokat, akik végül a smink nélküli kész műveket élőben készítették el a tanműhelyben, ahol pontozás alapján döntték el a győztest. A harmadik helyezett a hévízi Mozart Cukrászda Fürtös menyecske kompozíciója lett, a második díjazott a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda Vadszüreti csábítás néven futó újítása, míg az aranyérem a DCJ Stílusgyakorlatnak jutott, amelyet a gyulai Balogh László és Kis Roland cukrászmesterek álmodtak meg. "A győztes torta ízvilágában a savanykás meggy harmonizál a lágyságot adó csokoládés vajkrémmel, melyet karamell, mandula praliné, grillázs és tejcsokoládé-glazúr egészít ki. A torta alsó piskótalapját doboscukorral vonták be, amely roppanós textúrát ad, a meggypálinka pedig tovább fokozza a zselé karakterét. Az ízharmónia a meggy, csokoládé és karamell markáns jelenlétére épül."
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt idén Kovács Alfréd váci cukrász Álmodozó fantázianevű kreációja nyerte. A győztes torták ünnepélyes bemutatója az augusztus 20-i programsorozatban lesz, majd az ország több száz cukrászdájában is elérhetővé válnak.
Forrás: telex.hu, Fotó: unsplash
KAPCSOLÓDÓ
>> A Balaton sajtja tarolt a Great Taste 2025 versenyen
>> VIP cukrászda és fagyizó nyílt a balatongyöröki strandon