Dézsafürdők, jakuzzik és társaik


2023.01.21 - Balatonica
dezsafürdő jakuzzi

A hideg hónapokban sem kell lemondanunk az élvezetes dolgokról. Hosszú történelmünk során az életigenlő kultúrák mindig is előszeretettel használták a privát wellness nyújtotta kényelmi szolgáltatásokat. Hogy pontosan mik is voltak ezek, azt a cikkből megtudhatjátok. Továbbá, a tél hátralevő részére dézsafürdős és jakuzzis szállásokat ajánlunk figyelmetekbe.




Novemberben cikkeztünk arról, hogy új balatoni gyógyfürdőket avattak. Arról sokat hallottunk már, hogy előbb az ókori rómaiaknak, majd az ottomán törököknek köszönhetően terjedt el minálunk is a gyógyvizes közfürdők máig élő szabadidős kultúrája. De mi a helyzet a privát terekre szabott wellness igényekkel? Gondolunk itt olyanokra, hogy a párunkkal kettesben szeretnénk rózsafürdőt venni, vagy épp a saját társaságunkban nyújtóznánk el a hátmasszírozós pezsgőkádban. Kiknek köszönhetjük az otthoni wellness élmény technológiai fejlesztéseit, és jelenleg hol férhetünk hozzá ezekhez? 

Szeretjük úgy mesélni, hogy a fürdőzés élményét az egyiptomiak és az ókori görögök fedezték fel az emberiségnek. A legkorábbról fennmaradt fürdőkád állítólag Phraortes perzsa király tulajdonát képezte az időszámításunk előtti 6. században, és tömör gránitból készült. Valójában már a kőkorszaki ősember is rátalált a forró víz(pára) gyógyító hatására. Barlangokban és természetesen források mentén alkalmaztak izzasztófürdőket, amikor is tűzzel hevített köveket pakoltak maguk köré, szorosan összebújtak és így lélegezték be a felfűtött levegőt. Idővel megtanulták azt is, hogy a kövekre különféle gyógynövényes kevercseket locsoljanak. Ugyanez a hagyomány az észak-amerikai indián törzseknél is felbukkan, ahonnan mára átemelődött az önfejlesztő elvonulások gyakorlatába, azaz sikeresen visszataláltunk a kezdetekhez. 

Wikipedia / photo by David ILIFF

A nagy világvallások megjelenésével egyrészt rituális szerepet öltöttek a megtisztulást jelképező mosakodások, másrészt (főleg a nyugati civilizációban) átmenetileg háttérbe szorult a higiénia, különösen a közemberek számára. Talán ezért is gondoljuk, hogy a ma dézsafürdőként ismert, az otthon magányában is végezhető melegvizes tisztálkodási módszert Ázsia adta a világnak, egész pontosan a Japánban feltalált, hinoki ciprusból gyártott ofuro kádakat szokás ősváltozatként megjelölni. Ezeket tehát nem az uralkodóknak és nem is a közfürdőknek szánták, hanem átlagemberek otthonaiba.

A fürdőszoba gondolata egyébként a keresztes hadjáratok járulékos zsákmányaként szivárgott át a Közel-Keletről Európába. Az európaiak azonban sokáig főképp közintézmények tartozékaként látták hasznát a vizesblokknak: bordélyházakban és ispotályokban (középkori zarándokházak) szereltek fel ilyeneket. Utóbb a fertőző nemi betegségek kontrollálhatatlan terjedése miatt ezeket sorra betiltották. Így történt, hogy a kezdetben az egészséget jelképező gyógyfürdők (a SPA szó a latin Sanus Per Aquam rövidülése, magyar fordításban: a víz hozta egészség) néhány évszázad leforgása alatt a bűn és mocsok melegágyává korcsosultak. 

Az egészséges ivó- és fürdővíz, valamint a gyógyvíz becsületét a modern városok csatornázási és vízgazdálkodási reformjai mosták tisztára, de erre egészen a 19. századig kellett várni. Attól kezdve begyorsultak a fejlesztések, és nemsokára Európa-szerte virágoztak a divatos fürdővárosok. A következő nagy fordulatot a 20. századi nyugati jólét hozta el, amikor is kiépültek a hétköznapok luxusát ígérő kertvárosok és bennük a jól felszerelt családi kertes házak. A rongyrázás egyik gócpontja Kalifornia lett, egy ottani lakóparkban próbálták ki 1949-ben a világon először Candido Jacuzzi találmányát: a pezsgőfürdőt. A gyártócéget végül az idén 80 éves unoka vitte világsikerre, mi pedig örökre hálásak leszünk neki.

A japánok másik találmánya, a vulkáni forrásokat hasznosító onsen fürdő / Wikipedia

Ha meghoztuk a kedveteket a testi-lelki felfrissüléshez, engedjétek meg, hogy ötleteket adjunk egy kényeztető téli hétvégéhez. Akiket a régimódibb élményt (egyfajta időutazást) kínáló szabadtéri dézsafürdőzés vonz, szemezgessenek a funzine.hu friss válogatásából. Akik viszont maradnának a modernebb funkciókkal bíró jakuzzis kikapcsolódásnál, nézzenek szét az alábbi szállásajánló oldalon! Mindkét lista az ország egész területét pásztázza, de szerencsére egy-egy balatoni találattal is szolgálnak.

 

Forrás: hotspringworld.co.uk / plumbworld.co.uk, Fotó: Unsplash / icebath.ae

KAPCSOLÓDÓ

>> KÉT ÚJ BALATONI GYÓGYFÜRDŐT AVATTAK

>> ÚTMUTATÓ A HELYES ZUHANYZÁSHOZ