Kóstoló és vesszőáldás Vince-napon


2024.01.16 - Balatonica
szőlőskert szőlőbokor

A szőlősgazdák hagyományosan a Vince-nap (jan.22.) időjárásából és a metszett “vincevesszők” állapotából jósolták a szüret gazdagságát. Ennek apropóján a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség borászatai kóstolókkal és színes programokkal várják a vendégeket az Anna Grand Hotelben.




Az évadnyitó borkóstolás január 20-án, szombaton lesz a balatonfüredi Anna Grand Hotelben. A hagyományos rendezvény elsődleges a borkultúra népszerűsítése. A nyitott borkóstolón közel húsz térségi borászat nedűiből lehet majd poharazni. Az italok mellé a Dobosi kecskesajt manufaktúra és a Péklány kínál falatokat.

Akik az ízlelés mellé még tudásra is szomjaznak, azok Szik Mátyás, háromszoros magyar bajnok sommelier vezetett borkóstolóját is figyelemmel kísérhetik. Lesz szakmai fórum is, dr. Fehérvölgyi Beáta a Pannon Egyetem docense, fejlesztési dékánhelyettese "Oktatás és kutatás a Balaton térségében – A Balatoni Turisztikai Kutatóintézet tevékenysége" címmel tart szakmai előadást, majd a Balatonfüred Néptánc Együttes műsora és a BLABLABLA zenekar koncertje következik.

A rendezvény keretében megtartják a hagyományos Vince-napi szőlővessző áldást is. A néphagyomány szerint Vince napján sok bort kell inni, hogy bőséges legyen a termés. A gazdák a szőlészek védőszentjének napjából jósolták meg, hogy milyen lesz az időjárás a közelgő tavasz során, és az év további részében. Holnapra hideg, de napos idő várható. Vajon ez mit jelent?

 

Forrás: balatonfured.hu / kerekito.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> JÚLIUS VÉGÉN VÁR A 198. ANNA-BÁL ÉS A XI. ANNA-FESZTIVÁL

>> BALATONALMÁDI HARMADSZOR ÜNNEPLI MAGÁT