Balaton, popzene, ökológia. Így együtt?


2023.02.01 - Balatonica
Balatorium logó

A balatoni slágerekből tudjuk, hogy milyen a tóparti hangulat, az éjszakai fürdőzés, a magyar strandételek, az egynyári kalandok. Mi lenne, ha a popzene kivételesen nem csak a vízparti buli hírét vinné, hanem a Balatont mint természeti tájat is megénekelné? Erre vállalkozik a Balatorium csapata, akik a tó veszélyeztetett ökoszisztémájára hívják fel így a figyelmünket.
Tavaly tavasszal írtunk a Balatorium ökológiai művészeti program rajtolásáról, nyáron beszámoltunk a Tihanyban és Örvényesen megrendezett programnyitó workshopjaikról, ősszel az eddigi kutatásaikat összegző veszprémi kiállításokat ismertettük. A Recorder blog bejegyzéséből értesültünk legújabb projektjükről, amelyben popzenei előadók segítségével hívják fel a figyelmet a Balaton ökoszisztémájának sérülékenységére.

A Balatorium tehát a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként egy tudományos, meglévő kutatásokat összegző edukációs program, amely kulturális-művészeti eszközökkel mutatja be a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit.

A kezdeményezéshez csatlakozva a Banana Records összefogta a magyar zenei színtér képviselőit, hogy együtt tegyenek a Balaton jövőjéért. A hazai zeneipar kiválóságai vállalták, hogy egy-egy új dal megalkotásával közvetítik a Balaton védelmének fontosságát. A tervek szerint még idén a Banana Records gondozásában jelenik meg egy tematikus album olyan közreműködőkkel, mint Deva, Hegedűs Józsi, Iamyank, a Jazzbois, Mmamt, a Mordái, Onakom, a SunMa, a Wave of Sound, a Wavy és Zalai Richárd.

Mint közleményükben kiemelik, a Balaton nemcsak lakóövezetként, turisztikai desztinációként, fesztivál- vagy gasztrocélpontként funkcionál, hanem számos élőlény komplex élőhelye is. Erre a jeligére pályázatot is hirdetnek, amelynek révén egy előadó vagy zenekar egy dallal csatlakozhat az előbb említett zenészek sorához, és lehetőséget kap arra, hogy saját szerzeménye is szerepeljen a lemezen. Az Analog Balaton tagjai által a Balatonnál rögzített természeti hangokat a résztvevők bármelyike szabadon felhasználhatja. 

A beérkező pályázatokat március 15. éjfélig ide várják.

 

Forrás: recorder.blog, Fotó: Balatorium Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> ÖKOLÓGIA PROGRAM INDUL A BALATONÉRT

>> EGY HÉTVÉGE, AMI CSAK A BALATONRÓL SZÓL

>> LESZ-E BALATONI OLÍVATERMESZTÉS?