Akadály-vadászattal segíthetjük a vándorló halak útját


2022.08.09 - Balatonica
Akadály-vadászattal segíthetjük a vándorló halak útját

Csak Európában legalább 100 000 elavult gát akadályozza a vízi élőlények fontos vándorlási útvonalait. Mostantól egy egyszerű applikáció használatával sokat tehetünk a vándorló halak védelméért.




A World Fish Migration Alapítvány tavaly júliusi jelentése szerint a folyami és tengeri ökoszisztémákat fenntartó vándorló halpopulációk mérete és sokfélesége a korábbihoz képest átlagosan 76 százalékkal csökkent. Több százmillió ember megélhetése, élelmezése és gazdasági biztonsága függ ezektől a fajoktól. A csökkenés oka elsősorban a számtalan infrastrukturális fejlesztés és beruházás. Gátak, duzzasztók, zsilipek és átereszek milliói darabolják fel vízi útjainkat és zárják el a halak vándorlási útvonalait. 

Az Alapítvány a Dam Removal Europe szervezettel közösen egy olyan applikációt fejlesztett, mely használatával jelenteni lehet a folyóakadályokat, és felvenni azokat egy világszerte folyamatosan bővülő adatbázisba. 

A folyók különféle gátak általi széttöredezettségének valódi nagyságrendje Európában és azon kívül is többnyire ismeretlen. Ez az információhiány akadályozza a megalapozott döntések meghozatalát. Az AMBER Barrier Tracker alkalmazás célja, hogy a folyók összekapcsolhatóságának első európai értékelése megszülethessen, és nyilvánvalóvá váljon, hogy hol van a legnagyobb szükség a helyreállításra.

Az alkalmazás használata ingyenes és egyszerű, ahogy ezt az alábbi videóból megtudhatjuk.

 

Forrás: BalatonScience Facebook oldal