A világ pásztorai gyűltek össze a Bakonyban


2023.05.25 - Balatonica
norvég pásztor birkával

Kenyai és mongol, iráni és spanyol pásztorok is csatlakoztak az Olaszfalui Pásztortalálkozó és Pásztorünnephez. A program célja, hogy a már eddig is népszerű bakonyi-balatoni helyszínek mellett a csendesebb falvakat és a bakonyi-balatoni identitás kevésbé ismert oldalait is megismertesse a közönséggel.




A Bakony-Balaton régió egy állandó mozgásban lévő táj, ahol lépten-nyomon történetek, sorsok, rejtett értékek és kulturális kincsek várják a látogatókat. A pásztorvilág köré épülő kétnapos esemény betekintést nyújtott a felfedezésre váró régió egy érdekes szegletébe. A Pásztorünnep Nemzetközi Népzenei Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program ÉLŐ RÉGIÓ klaszterének részeként mutatta be a pásztorélet hagyományait és művészetét. 

A pásztor lehet rideg vagy szilaj, tudós, községi vagy uradalmi, és ha még a szokásokat, öltözékeket és a művészi pásztorfaragásokat is megemlítjük, látszik, milyen sokszínű világ az övék. Május 19-én és 20-án lehetőség volt felfedezni mindezt Olaszfaluban. Azért ott, mert a bakonyi és Balaton-felvidéki tájakon ma is közel harminc pásztor él és dolgozik. Az esemény nekik is lehetőséget teremtett a találkozásra hazánk távolabbi részeiről és határainkon túlról (Felvidékről és Délvidékről) érkező pásztortársakkal. Sőt, kenyai, mongol, iráni, spanyol pásztorok is érkeztek.

 

 

Nyitányként különféle szakterületek képviselői, kutatói találkoztak a gyakorló pásztorokkal egy workshop keretében. Mindkét félnek nagy tudáskincs van a birtokában: ökológiai, fenntarthatósági szempontok, lehetőségek is szóba kerültek. A pásztorok régi, hagyományos öltözetben voltak jelen, a közönség szórakoztatására énekegyüttesek, néptánccsoportok is felléptek.

 

Forrás: veszprembalaton2023, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> DISZNÓZSÍRT FOGYÁSHOZ? NEM KIZÁRT!

>> MINDEZT JÓ, HA TUDOD A MAGYAR SAJTOKRÓL