Ilyen a legmegnyugtatóbb zene a világon


2022.11.21 - Balatonica
zöldellő park kishíddal

Egy amerikai kórházi tanulmány kimutatta, hogy a világ legpihentetőbb dalának eljátszása műtét előtt ugyanolyan jótékony hatással lehet a páciens idegeinek megnyugtatására, mint a gyógyszeres kezelés. Mutatjuk, melyik zenével érték el ezt az eredményt.




A kórházi kísérletben részt vevő betegek vagy midazolám készítményt (ultra rövid hatású nyugtató) kaptak, vagy három percig játszották nekik a Marconi Union brit ambient zenekar Weightless című dalát, miközben persze érzéstelenítőt mindenképp kaptak, hogy elzsibbadjanak a műtendő testrészen. A 157 tesztalanyból a többség úgy nyilatkozott, hogy a zene seítségével elegendő mértékben ellazult a műtéthez nyugtató nélkül is, de többen jelezték, hogy akár az általuk választott kedvenc dalokkal is el tudnák képzelni ugyanezt az élményt.

A Weightless-t (jelentése: súlytalan) a brit Marconi Union együttes 2012-ben írta, kifejezetten a szorongás, a vérnyomás és a pulzusszám csökkentésére. Komponáláskor hangterapeutákkal dolgoztak és eleve próbáltak tudományos mefigyeléseket beépíteni a tökéletesen megnyugtató felvételhez. A dal tele van álmodozó, lágy szintetizátor hangzással, megnyugtató effektekkel, valamint zongorából, gitárból, és természetes hangképek elektronikus mintáiból összeállított hangszereléssel.

Hallgassátok türelemmel...

 

Forrás: Independent, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BEKÖSZÖNTÖTT A GYÓGYULÁS IDŐSZAKA

>> BARNA ZAJT HALLGAT A FÉL VILÁG, HALLGASSUNK BELE MI IS!