A hét idézete a tökéletes egyensúlyról


2023.01.13 - Balatonica
női jógázók a tengerparton

Ha máshonnan nem, a péntek 13-i horrorfilmekből tudhatjuk, mennyire kiszámíthatatlanul rövid az élet. A ma 80 éve meghalt svájci képzőművész, Sophie Taeuber-Arp egész életében a tökéletességre törekedett, majd az életmű váratlanul megszakadt. Örökségét alkotótárs férje rendezte össze, az ő szavaival emlékezünk rá.




Sophie Taeuber-Arp (1889-1943) sokoldalú képzőművész volt: festett, szobrászkodott, bútorokat és textilműveket alkotott, épületbelsőket tervezett, sőt művészi színvonalon táncolt. A svájci Davosban született, majd Németországban tanult, ahol megismerkedett későbbi férjével, a nemsokára világhírű művészként ünnepelt Hans Arp festő-szobrásszal. A fiatal pár Franciaországban élt és alkotott, az akkor berobbant dadaista mozgalom élvonalába kerültek, a korszak legjelesebb művészeit (Kandinszkij, Miró, a Delaunay házaspár) tudhatták a barátaik között, mígnem a német megszállás miatt visszaköltöztek Svájcba.

Sophie gyerekkorától kezdve tanulta a művészeteket, utánajárt a lehetőségeknek, felkereste a nők számára is nyitott műhelyeket és folyamatosan gyűjötte maga köré a tehetséges, formabontó karaktereket. Mindkét világháború megszakíthatta volna a pályáját, de ő és a férje kitartóan keresték azokat a művészeti végvárakat, az átmentett béke szigeteit, ahol még lehetett értelmes és tartalmas életet élni. Egész életében kísérletezett és az alkotáson keresztül teremtette újra a rendet, amelyet a körülöttük felfordult világ épp elpusztítani igyekezett. 

Halálát egy véletlen szén-monoxid-mérgezés okozta. Egy hosszúra nyúlt vendégség után lekéste a villamost, ezért egyik barátja nyaralójában húzta meg magát éjszakára, ahol is a rosszul begyújtott kályha szivárgása miatt örökre elaludt. Különleges lényét az őt 20 évvel túlélő férje szavai őrizték meg az utókornak.

Sophie mutatta meg nekem a helyes utat a munkája és az élete példájával, mindkettő kristálytisztán csillogott. Az ő világában tökéletes egyensúlyban megfér egymás mellett a magasba törő és az alantas, a vakítóan világos és a mélysötét, az örökkévaló és a mulandó.

 

Forrás: Wikipedia, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚTMUTATÓ A HELYES ZUHANYZÁSHOZ

>> ÍGY RENDEZD BE AZ ÍRÓASZTALOD KÖRNYÉKÉT!