A hét idézete: a buddhista békéről


2022.10.17 - Balatonica
buddha szobra india

Az emberek többsége békére vágyik, mégis nagyon alacsony százalékban éljük meg a feszültség- és konfliktusmentes pillanatokat. Az év elején elhunyt vietnámi békeaktivista, buddhista szerzetes gondolatát idézzük a mindennapok békéjéről.




Thich Nhat Hanh, a mindfulness, a tudatos jelenlét atyja. A társadalmilag elkötelezett buddhizmus egyik vezető képviselője. Miután ellenezte a vietnámi háborút, szülőföldjéről száműzték. Akkoriban Martin Luther Kinggel közösen jelölték a Nobel-békedíjra. Hosszú éveken át a franciaországi Plum Village-ben (Szilvafalu) alapított szerzetesi közösség lelke és motorja. A mindfulness tréningeket életre hívó központban olyan gyakorlatokat tökéletesítenek, amelyek a hétköznapi éberségre tanítanak, az örömérzetet növelik és segítenek megszabadulni a szenvedéstől. Tanait Happiness (Boldogság) című könyvében összegezte, amellyel fáradhatatlanul turnézott a világ minden szegletében és tartott inspiráló előadásokat. 2018-ban visszatérhetett Vietnámba és ott is halt meg idén januárban. A héten lett volna 96 éves.

Ebben a 10 évvel ezelőtti interjúban Oprah Winfrey vendégeként mesél az életéről.

A békéről könyveket töltöttek meg a gondolatai. Ez itt egy kiemelés a sok lehetséges közül:

Nem az atomrakéták elleni demonstrációval teremthetjük meg a békét. Csakis úgy lesz béke, ha megtanulunk mosolyogni, lélegezni és békében lenni saját magunkkal.

 

Forrás: Wikipedia, flickr.com, Fotó: Unsplash 

KAPCSOLÓDÓ

>> A HÉT IDÉZETE: A JÓ TANÁROKRÓL

>> A HÉT IDÉZETE: A VALÓDI BOLDOGSÁGRÓL