A boldogabb méh finomabb mézet ad?


2022.06.20 - Balatonica
A boldogabb méh finomabb mézet ad?

Aprócska barátaink évmilliók óta élnek a Földön, most mégis az emberek segítségére szorulnak. A szívjóságon túl azért is fontos, hogy kiemelt figyelemmel legyünk irántuk, mivel nélkülük éhen halhat az emberiség.
2022. június 11-én különleges programnak adott helyszínt a pécselyi Hideg-hegyi Menedék, ahol Nagy Tamás bioméhész, ökológus avatta be a természetes méhészet rejtelmeibe az érdeklődőket. A laikusok számára meglepő tény, hogy a méheket nemcsak kaptárban, „keretek közé szorítva” lehet tartani! Elképesztő érdekességeket hallhattak a résztvevők a méhek családi életéről, a rajzásról, a méhek természetes szaporodásáról, a méhlakások betelepítéséről, megismerhették a kaptártípusokat, sőt, közelebbi kapcsolatba kerülhettek a méhekkel is! 

Kiderült, hogy a természetes méhészet hozadéka, hogy a „boldogabb” méh érezhetően finomabb mézet termel. A méhek, azon túl, hogy mézet, propoliszt, viaszt és időnként csípést adnak, olyan lehetőséget és egyben feladatot jelentenek, ami közelebb hozhat minket a természethez. Egy kölcsönös együttműködés, egy szimbiózis méh és ember alapvető létszükségletünk! 

A Mindenegyüttmegy Egyesület missziója, hogy a térségben élők számára megoldásokat, működő jó gyakorlatokat tegyen elérhetővé a jelenleg is zajló társadalmi és környezeti válság okozta kihívásokra. Az általuk szervezett “Gyümölcsözön” programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. Ennek középpontjában a Balaton-felvidéki táj központi eleme a gyümölcs, és a tájban élő ember áll. Célja a gazdálkodó életformára nyitott emberek együttműködő közösséggé kovácsolása, az ökotudatos vidéki élethez szükséges tudás örökítése és átadása, a szelíd és etikus életforma népszerűsítése. 

Forrás: Veszprém-Balaton 2023

KAPCSOLÓDÓ 

>> Ökológiai program indul a Balatonért