A Balaton az esküvői helyszínek mesés tárháza


2022.04.06 - Czvitkovits Judit
A Balaton az esküvői helyszínek mesés tárháza

Bár a Balaton környéke mindig is közkedvelt esküvőhelyszín volt, a pandémia óta sokkal többen döntenek úgy, hogy a természet közelében mondják ki a boldogító igent, ami azért is jó választás, mert a magyar tenger vonzáskörzetében mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő helyszínt.




Sidó Diána esküvő- és rendezvényszervező segítségével Czvitkovits Judit térképezte fel a legszebb balatoni helyszíneket, útravalóul pedig hasznos tanácsokat is kapott a szakembertől. 

A pandémia alapjaiban írta át a mindennapjainkat, a gondolkodásunkat, a választásainkat, a vásárlási szokásainkat, ami alól az esküvők sem jelentenek kivételt. „A világjárvány hatására sokkal népszerűbbek lettek a természetközeli helyszínek, egyre több az olyan esküvő, ahol csak a szűk család, vagy maximum harminc-negyven fő van jelen. Jellemzően nem a féktelen szórakozáson van a hangsúly, sokkal inkább a minőségi együttléten, aminek része a gasztronómiai élmény és a mesés helyszín” – magyarázza Sidó Diána, aki közel tíz éve foglalkozik balatoni rendezvények és esküvők szervezésével. – "A Balaton és vonzáskörzete minden szempontból jó irány, itt ugyanis mindenki jó eséllyel megtalálja azt, amit elképzelt, és amit anyagilag is megengedhet magának. Legyen szó mezítlábas, intim hangulatú esküvőről a természet kellős közepén, királylányos-kastélyos mennyegzőről, netán klasszikus magyaros esküvőről, a Balaton és vonzáskörzete a lehetőségek tárháza” – mondja a szakember, és hozzáteszi, a helyszínkeresés előtt nem árt néhány fontos szempontot mérlegelni ahhoz, hogy valóban álmaink esküvőjét szervezhessük meg. 

Fotó: Kondella Misi / Babérliget Kúria 

„Az első és legfontosabb a rendelkezésre álló büdzsé, az egyes helyszínek között ugyanis komoly árbeli különbségek is vannak. Fontos szempont az esküvő dátuma is, a Balatonon ugyanis főszezonban, ami július első hétvégéjétől augusztus 20-ig tart, számos helyszínen nem vállalnak esküvőket” – mondja az esküvőszervező, és hozzáteszi, aki főszezonban szeretne házasodni, egy évvel korábban indítsa el a szervezést, míg főszezonon kívül négy-öt hónappal korábban is elegendő. – Természetesen főszezonban is viszonylag gyorsan tető alá lehet hozni egy lakodalmat, de csakis kompromisszumok mellett, például be kell érni egy szerdai esküvővel.”

Az esküvőszervezés apró részletei, buktatói

A rendezvényszervező az őt felkereső párokat minden apró, gyakran triviálisnak tűnő, de annál fontosabb részletre is felkészíti, hogy a lehetséges buktatókat elkerüljék. – Jó pár helyszín nemcsak a maximum, de a minimum létszámot is meghatározza, ez alatt nem vállal esküvőt, ami a lehetőségeket hamar leszűkíti.” A helyszínválasztás kapcsán azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a templomi, illetve a polgári esküvő, a lakodalom és a szállás helyszíne ne legyen messze egymástól! A legideálisabb, ha egy helyre, vagy közel egymáshoz szervezünk meg mindent - nem szerencsés, ha a násznép sokat vonul."

Fotó: Orbán Péter / Helyszín: Istvándy Liget 

A nyári esküvők kapcsán sokan nem is gondolják, hogy a megfelelő fényeknek mekkora jelentősége van. A készülődés helyszíne ideális esetben fényes, tágas, világos, aminek nemcsak a fotós, de a fodrász és a sminkes is nagyon örül majd, de a fények miatt magát a szertartást is 17 óra utáni időszakra érdemes időzíteni, hogy elkerüljük a hunyorgást, a gutaütést - és persze a kevésbé jó képeket. A fények az esti buli során is rendkívül fontosak, a fényfüzér, a gyertya olyan meghitt hangulatot teremtenek, amiket a fotókon és a videókon is jó érzés lesz visszanézni.

A szakember a dekoráció és az extra igények kapcsán rávilágít, a környezettudatosság az esküvőszervezés területén is egyre erősödő tendencia. – Jó látni, hogy egyre több pár ragaszkodik a természetes dekorációkhoz, kiegészítőkhöz, és egyre jobban kerülik a műanyag kiegészítőket. 

Fotó: Fekete Balázs / Helyszín: VILLABOGArT 

Balatoni esküvői helyszínek az esküvőszervező ajánlásával

Babérliget Kúria (Polány): A felújított XIX. századi nemesi kúria azoknak lehet ideális helyszín, akik teljesen zártkörű, akár több napon át tartó esküvőről álmodnak egy olyan helyszínen, amely fűszeres kertjével és levendulabokraival Provance-ot idézi. A 900 nm-es Babérliget Kúria 10, múltat idéző szobája 21 vendég elszállásolására alkalmas.

VILLABOGArT (Alsóbogát): Az intim, vintage stílusú, zártkörű esküvők ideális helyszíne a felújított főintézői ház, ahol az eredeti fa gerendák, a téglaburkolatok és padlók idézik meg a múltat. A helyszínen minden adott, ami a tökéletes naphoz szükséges: kápolna, kastélypark, tópart, egy felújított magtár és egy veterán garázs. A villában 55 főt lehet elszállásolni, de a vendégek száma átlépheti a százat. 

Istvándy Liget (Tóti hegy): Aki lezser eleganciájú, konvencióktól mentes, vagány, piknikhangulatú, természetközeli, tornacipős, netán mezítlábas esküvőről álmodik, annak az Istvándy Liget biztosan jó választás lesz. Az ifjú pár számára pedig egy glamping, “zöld lakosztály” áll rendelkezésre.

Liszkay Borkúria (Monoszló): A Káli-medence egyik közkedvelt esküvői helyszíne azok számára tökéletes választás, akik a természet békés közelségére, festői panorámára és családias hangulatra vágynak. A kúria maximális befogadóképessége 80 fő, sátorral kiegészítve 150 fő, szállást 20 főre tudnak biztosítani. 

Tópart Hotel (Balatonvilágos): Aki egy Balatonba nyúló stégen vagy ősfás kertben, frissen nyírt puha pázsiton szeretné kimondani a boldogító igent, annak a balatonvilágosi hotel lehet az ideális helyszín, ahol nemcsak a festői táj, de a szállás és a modern konyha is adott. A helyszín több, mint száz ember befogadására képes, szállást pedig 56 fő számára tud biztosítani. 

Tölgyes Kúria (Riza): Elegancia, modern és letisztult stílusvilág, magas színvonalú szolgáltatások várják azokat a párokat a Tóti hegyen, akik egyszerre vágynak mesés környezetre, balatoni-badacsonyi kilátásra és arra, hogy kicsit elbújhassanak a világ elől. A belső tér maximális befogadóképessége 100 fő. 

Batthyány Kastélyszálló (Zalacsány): A romantikus, mesébe illő esküvők ideális helyszíne a történelmi kastély, ahol nemesi hangulatú, ősfás környezetben mondhatják ki a párok a boldogító igent. A kastélyszálló a nagy létszámú esküvők esetén ideális helyszín. 

Zala Springs (Zalacsány): A mintegy 100 fő befogadóképességű golf resort, exkluzív klubház kisebb és nagyobb létszámú esküvők tökéletes helyszíne lehet. A kétszintes épület és a zöld környezet ideális helyszínként szolgál a ceremónia és a lakodalom megrendezésére - az év 365 napján. 

Kisfaludy-ház Étterem és Borterasz (Badacsony): Badacsony egyik legmagasabb pontján, lélegzetelállító panorámával, romantikus, természetes környezetben, finom borokkal és kiváló konyhával várja a párokat az egykori barokk stílusú présház.

Anna Grand Hotel (Balatonfüred): A kétszáz éves műemlék épület nagyszabású, pazar esküvők tökéletes helyszíne, ami 108 szobával, külön bálteremmel, étteremmel, teraszokkal és kerttel várja vendégeit, maximum 500 főt. 

Káli Art Inn (Köveskál): A 30-40 fős, családias esküvők mesés helyszíne a boutique hotel, amihez varázslatos kert és mesébe illő szobák is tartoznak. 

Festetics-kastély (Keszthely): Igazi kuriózumnak számít a festői környezetű kastély, ami tökéletes arisztokrata miliőt teremt a bensőséges esemény megünnepléséhez. Az Északi-szárnyi rendezvénytéren impozánsan fest a körasztalos elrendezés, míg a Velencei Tükörteremben szikrázó táncparketten folytatódhat a mulatság. 

 

Boritókép: Zala Springs / Rabloczky András
 

Czvitkovits Judit