2023 bátor hősei Namíbiától Brazíliáig


2023.12.25 - Balatonica
batman és superman figurák

2023 kihívásokkal teli él volt az egész világ számára. A Guardian angol hírportál nemzetközi tudósítói rangsorolták azokat a hétköznapi hősöket, akik a leginkább inspirálták őket és akiknek a bátor kiállása tartja bennük is a reményt.




A dél-afrikai Namíbiában az LMBTQ+ közösség tagjai folyamatos atrocitásoknak vannak kitéve. A 27 éves Omar van Reenen ennek ellenére félelmet nem ismerve küzd a láthatóságért. Mindezt nagyapja emlékéért is teszi, aki az apartheid elnyomás idején az országban egyedüliként üzemeltetett színes bőrűeknek menedéket nyújtó szállodát. Cikk.

A Fülöp-szigeteken mindösszesen kettő igazságügyi orvosszakértő praktizál. Egyikük Raquel Fortun, aki az elnök által meghirdetett "kábítószer elleni háborúban" segíti az áldozatok családját, hogy valós zárójelentéseket kapjanak az elhunytakról. A politikai indíttatású leszámolások a legszegényebb családokat sújtják. A doktornő ingyen végzi a nagyrészt titkos vizsgálatokat és boncolásokat. Cikk

A kelet-afrikai Szudánban hosszú évtizedek óta húzódik a humanitárius válság, polgárháborúk, határ menti konfliktusok, természeti katasztrófák és járványok követik egymást. Az országban élő nők elleni erőszak nem ismer határokat. Enass Muzamel arra tette fel az életét, hogy a megerőszakolt nőknek szervezzen egészségügyi ellátást, sokuk ugyanis életveszélyt jelentő vírusfertőzéseknek van kitéve, vagy akarata ellenére lesz terhes. Cikk.

A jelenleg is zajló Izrael-Hamász háború miatt a gázai övezet ismét földi pokollá változott. A konfliktus kirobbanásakor épp az egyik menekülttáborban fellépő Ahmed Alghariz palesztin hip-hop táncos úgy döntött, hogy a gyerekek miatt a bombázott területen marad és a tánc gyógyító erejével segíti az ott élő fiatalkorúak traumafeldolgozását. Cikk.

A 2022-es áradások után Pakisztán egyharmada víz alá került. A 82 éves Yasmeen Lari, aki egyébként az ország legelső női építésze, megfogadta, hogy kizárólag természetes anyagokból új otthonokat épít a károsultaknak. Az elmúlt másfél évben 10 ezer klímabarát otthon felépítését finanszírozta az általa létrehozott alapítvány. Ezzel egyszersmind új világrekordot állított fel. Cikk.

Brazília és Guyana határvidékén az Amazonas északi végében illegális arany- és gyémántbányákat üzemeltetnek őslakos indiánok földjén. A fiatal őslakosok megelégelték a kizsákmányolásukat és drónok segítségével igyekeznek elvégezni oknyomozó újságírók munkáját, hogy leleplezzék az anyaföldjüket pusztító szervezett bűnözést. A fiatal riporterek, köztük Marco Antônio Silva Batista az életüket kockáztatják egy igazságosabb jövőért. Cikk.

 

 

Forrás: guardian.co.uk, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MINDENKI PRIVÁT BALATONJA: ÉVÖSSZEGZŐ

>> ÚJABB JÉGKORSZAK KÖZELEG. MENNYIRE KETYEG AZ ÓRA?