Újjáélesztik a tollfosztás népi hagyományát


2024.01.22 - Balatonica
madártollak

Lesenceistvánd festői község Veszprém vármegyében, a Tapolcai járásban. A lesenceistvándi asszonyok tavaly élesztették fel a tollfosztás hagyományát, míg idén még többen érkeztek a programra.




Az egykor oly hétköznapi népszokásból újra hagyományt teremtenek a helyi asszonyok, idén a tavalyinál is többen érkeztek a művelődési házba a tollfosztásra. A résztvevők minden korosztályt képviseltek, a gyerekek sem maradtak otthon, a nagyobbak megpróbálkoztak a fosztással, a kicsik rajzoltak. Az asszonyok pedig otthonkát, fejkendőt öltöttek és pogácsákkal, hagyományos süteményekkel, például laskával érkeztek. Volt, aki disznótoros kóstolót vitt magával, más a faluban ilyenkor szokásos csemegét, főtt, aszalt gyümölcsöt kínált. Munka közben emlékeztek a régi tollfosztásokra, amikor a szomszédoknál téli estéken összegyűlve készítették elő ily módon az ágyneműbe valót. Amíg járt a kezük kipletykáltak mindenkit, akit csak lehetett, ettek, ittak, nótáztak. 

Mivel a Magyar Kultúra Napját is ünnepelték egyben, többen verseket olvastak fel, az intézmény vezetője pedig köszöntőjében a hagyomány múltjáról beszélt. Az idei fosztáshoz a tollat az asszonyok egyike gyűjtötte éveken át és őrizte mostanáig a padláson, mivel a faluban már nem tartanak libákat a házaknál, így toll sincs. A megfosztott tollat összegyűjtik és a hamarosan kialakítandó tájház ágyneműihez ajánlják fel.   

Képeket itt találtok az eseményről.

 

 

Forrás: veol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI A GOND A BALATONI NÁDGAZDÁLKODÁSSAL?

>> ÉPÍTÉSZETI KINCS: A SALFÖLDI KOLOSTORROM