Újabb jégkorszak közeleg. Mennyire ketyeg az óra?


2023.11.14 - Balatonica
jeges táj hegyek

A Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetője friss klímakutatási adatokra alapozva nyilatkozott arról, hogy újabb jégkorszak közeleg, ráadásul sokkal hamarabb fog ideérni, mint azt a legtöbbünk hinné. Ideje felkészülnünk rá!




Szegedi Sándor docens, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének munkatársa a legfrissebb klímakutatási eredményekre hivatkozva beszélt arról, hogy a tudomány mai állása szerint nem kérdés (90 százalékos a valószínűsége), hogy leáll az Európát különösen erősen fűtő óceáni áramlat, az Észak-atlanti áramlat, és az sem, hogy annak milyen hatása lesz éghajlatunkra. 

Annak pedig mintegy 75 százalékos, hogy ez már 2025 és 2039 között megtörténik. Az most a kérdés, hogy felkészültünk-e, fel lehet-e készülni egy ilyen mértékű változás következményeire. De hogyan is működnek ezek az áramlatok és miért olyan fontosak?

A Földünk felszínén egyenetlenül eloszló, a Napból érkező hő kiegyenlítésére a nagy földi szélrendszerek és az óceáni áramlatok szolgálnak. Ez utóbbiak között a legnagyobb az Észak-atlanti áramlat, ami a trópusokról annyi meleg, környezetéhez képest melegebb vizet szállít, hogy annak mennyisége meghaladja a Föld összes folyója által együttvéve szállított mennyiséget. Az egyenlítő egy négyzetkilométere potenciálisan kétszer, két és félszer annyi energia-bevételben részesül, mint a sarkpont körüli területeké. A Földünk dinamikus rendszer, és ha két része között energia-bevételbeli különbség van, akkor elindulnak az ezt kiegyenlítő fizikai folyamatok. Az óceáni áramlatok esetében a trópusok irányából a sarkvidékek felé, a sarkvidékekről a trópusok felé mozog a víz, hogy egyfajta kiegyenlítődést hozzanak létre.

Hát ezért. Az interjút itt olvashatjátok.

 

Forrás: haon.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LEESETT AZ IDEI ELSŐ HÓ

>> HOGY LEHETSZ JOBB KERTÉSZ?