Tényleg öt szeretetnyelv van?


2023.02.16 - Balatonica
öt csillag kék rózsaszín háttéren

Továbbra is a szerelmet kutatjuk a Valentin-nap utóján. Vajon honnan tudjuk, hogy két ember összeillik-e? A társkeresők egyik kedvenc szűrőkérdése a szeretetnyelvre vonatkozik. Öt közül tudunk választani, és szeretjük azt gondolni, hogy egyező válasz esetén jobb esélyeink vannak a közös jövőre. Mennyi ebből az igazság?




Az öt szeretetnyelv tézisét egy amerikai baptista lelkész, az idén 85 éves Gary Chapman fogalmazta meg 1992-ben megjelent könyvében. Chapman hosszú éveken keresztül foglalkozott párkapcsolati tanácsadással, és az ott szerzett megfigyeléseit, tapasztalatait összegezte az egy csapásra világsikerré vált könyvben.

Melyik az öt nyelv?

A szeretetnyelv alapvetően arra a közlésmódra vonatkozik, amelyen keresztül a szeretetünket kommunikálni tudjuk. Az öt nyelvnek nincs hierarchiája, tetszőleges sorrendben vannak felsorolva, illetve mindenkinél keverednek ezek a nyelvek, de az egyik közülük elsődleges. 

ELISMERŐ SZAVAK (words of affirmation): dicséret, pozitív visszajelzés, az erősségek verbális hangoztatása. Nagyon szép vagy ma reggel. Te főzöl a legjobban. Ilyen szépen csak te tudod lenyírni a füvet. Milyen jó szülő vagy!

MINŐSÉGI IDŐ (quality time): az egymásra figyelés, az egymás társaságában létezés; közös séták, nagy beszélgetések, együtt megvalósított szabadidős programok és élmények

AJÁNDÉKOZÁS (gifts): az egymásra gondolás és a figyelmes gondoskodás gesztusaként a másik rendszeres megajándékozása; pl. egy szál virággal, képeslappal, mozijeggyel, meglepetés vacsorával, stb.

SZÍVESSÉGEK (acts of service): szavak helyett a tettek, dicséret helyett a kézzelfogható segítség; levinni a szemetet, megszerelni a kocsit, leckét írni a gyerekkel, odaérni időben, ápolni betegség idején...

TESTI ÉRINTÉS (physical touch): a testi érintés (simogatás, ölelés, cirógatás) érzelmi energiát közvetív, a hiánya az intimitás hiányát jelzi

Miért gondoljuk át?

Valószínűleg sok igazság lehet ebben a jól átlátható rendszerezésben, mert milliók töltik ki lelkesen az online teszteket és fenntartás nélkül az életrajzi adataik alá posztolják a kapott eredményt. A Guardian friss cikke azonban arra is rávilágít, hogy Chapman ugyan megalapozott és jó szándékú, de mégiscsak erősen szubjektív meglátásait azóta sem vizsgálta felül senki. Magyarán szentírásnak fogadunk el valamit, ami soha nem lett szakszerűen bizonyítva. Például biztos, hogy csak öt ilyen nyelv van? És honnan vesszük, hogy ezen múlik két ember esélye a szerelemre?

A szeretetnyelv izgalmas és tanulságos ismerkedős játék (akár az első randin, akár idős pároknak, de még szülő-gyerek és testvér-testvér kapcsolatokban is), de korántsem helyettesíti a másik ember valódi megismerését és a két fél egymáshoz csiszolódását, ami minden egyes új találkozásnál hosszú és megúszhatatlan folyamat.

 

Forrás: Guardian, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HAT VISELKEDÉSMÓD, AMITŐL A VONZERŐ MEGCSAPPAN

>> BEKÖSZÖNTÖTT A GYÓGYULÁS IDŐSZAKA