Rejtett falfestményeket tártak fel a veszprémi várban


2024.02.08 - Balatonica
veszprémi torony utcakép

A veszprémi várnegyed megújítása 2024-ben is folytatódik, és újraindul a népszerű Work in Progress programsorozat is, amelynek keretében februártól minden hétvégén 10 és 18 óra között várják a látogatókat a feltárásoknál. A legújabb látnivaló két újonnan előkapart falfestmény.




A két feltárt kép közül az egyik egy festőportré (egy festővászonnal dolgozó férfi), amelyet a kutatók a veszprémi várnegyed megújítása közben a piarista Szent Imre-templomban fedeztek fel a kupola alatti falszakaszon. A hagyomány szerint a templomok ezen részében a négy evangélistát vagy az ő szimbólumaikat szokták elhelyezni. Lévén, hogy a történetek szerint Lukács evangélista festőművész volt, nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Szent Imre-templomban feltárt freskó Lukácsot ábrázolja. Ha minden igaz, ő készítette Szűz Mária első portréit. A most feltárt freskó a délnémet származású, de már Magyarországon született festő, ifjabb Franz Xaver Bucher műve, 1840 tájáról. Az értékes találat a későbbiekben tanúskodni fog arról, hogy a 19. században milyen volt a templom belső tere. Ezt a megoldást hívják a restaurátorok tanúfelületnek.

A másik kép a korábban kanonokházként működő Tejfalusy-házban bukkant elő. A Tejfalusy-ház a veszprémi várnegyed egyik legkisebb és legkülönlegesebb épülete, ahol a műemléki, restaurátori munkák során a sejtelmes, sötét lépcsőházban egy, a kanonok (tisztségviselő pap) éjszakai nyugalmát őrző katona alakja tűnt elő. A ház földszintjén annak idején egy füstös, szabadkéményes konyha, egy pincelejáró, illetve a borok és termények tárolására szolgáló kamrák kaptak helyet, ugyanakkor a földszinten szállásolták el a személyzetet is. A kanonok az emeleten lakott, az ő lakhelyére pedig illetékteleneknek már tilos volt bemenniük, így hát az elöljáró éjszakai nyugalmát a lépcsőfordulóban álló, szinte a megszólalásig élethű osztrák császári katona vigyázhatta. A marcona figura alakját a délnémet származású, később a Dunántúlon letelepedő, és a hazai templomfestészetben igen jelentős szerepet játszó idősebb Franz Xaver Bucher festette.

A képekről készült fotókat itt nézegethetitek.

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> ZRÍNYI VÁR: AZ ÉV EMLÉKHELYE

>> TÖRTÉNELMI FELÚJÍTÁS A VESZPRÉMI VÁRFALON

>> NEMZETKÖZI GYŰJTEMÉNYBŐL NYÍLIK KIÁLLÍTÁS TIHANYBAN