Óriási falfestmények kerültek ki veszprémi utcafalakra


2023.12.12 - Balatonica
graffiti festékes dobozok

Elkészültek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa utcaművészeti programjában az első street art alkotások. A Művészetek Háza Veszprém tavasszal meghirdetett pályázatára 32 munka érkezett, amelyből szakmai zsűri választotta ki a nyerteseket.




Az utcaművészeti pályázat szorosan csatlakozik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program képzőművészeti koncepciójához, amelynek egyik célja, hogy a művészet a hagyományos tereken túl a kortárs művészetek eszközeivel, friss szemléletű alkotásokkal legyen jelen az utcákon, a köztereken, épületek falain és más, nem szokványos helyszíneken is. Az utcaművészet segít abban is, hogy ezzel a számukra jól befogadható műfajjal a fiatalokhoz is kerüljenek közelebb a művészetek. 

A street art az egyik legszabadabb és legizgalmasabb kortárs képzőművészeti műfaj. Gerilla művészeti ágként indult, és graffitik, különleges poszterek, minták és installációk formájában jelentek meg a sokszor névtelenség homályába burkolózó művészek munkái az utcákon. A művek eleinte a városok szégyenfoltjait értelmezték újra és miközben mára a műfajt űző művészek sztárokká váltak, még mindig vannak, akik továbbra is álnév és álarc mögé bújnak. A megrendelők újabban városok és cégek lettek, az alkotások pedig ma már olyan turistalátványosságok, amiket tudatosan használnak és minden arra járó emberre hatást gyakorolnak, bemutatják egy adott város, vagy régió értékeit. 

Ezen logika mentén indult a veszprémi street art projekt is: a pályázati kiírás Italo Calvino gondolatán alapszik, miszerint “A város a vágyak és emlékek helyszíne és hordozója”. Célja pedig az volt, hogy a művészek Veszprém, valamint a Bakony-Balaton régió történeti örökségét kutatva, a hely rejtett aspektusaira és annak feltárására irányuló alkotásokat készítsenek. A Veszprém városa és a helyi vállalatok által felajánlott felületeket az Alice Lotti-Matteo Ceretto Castigliano (Olaszország), az ALL CAPS Collective (Magyarország), a Color Brigade (Magyarország) és a Meyso Art (Franciaország) csapatai színezték újra.

 

BAKONY - Color Brigade, Hegedűs Babett

 

BALATON - Alice Lotti és Matteo Ceretto

 

 

Forrás: veszprembalaton2023, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> SZÍNES HALAK LEPTÉK EL TAPOLCA BELVÁROSÁT

>> CSEH ALKOTÓ FALFESTMÉNYE DÍSZÍTI A VESZPRÉMI ALULJÁRÓT