Cseh alkotó falfestménye díszíti a veszprémi aluljárót


2022.08.30 - Balatonica
Jakub Bachorík a veszprémi mural előtt

A cseh és magyar kultúra kapcsolódásaira utaló nagyméretű muralt adtak át a minap. Az alkotás a Veszprém Arénához vezető aluljáró északi oldalán látható.




A Street Meets Art annak a projektnek a neve, amelynek részeként elkészülhetett Jakub Bachorík cseh illusztrátor munkája. A programban több cseh képzőművész készít falfestéseket Európa-szerte.  

Az alkotó, Jakub Bachorík elmondta, a falfestménnyel elsősorban a cseh-magyar kapcsolatokról, a turisztikai látnivalókról és a közös kulturális tapasztalatokról akart beszélni. Utóbbi közé tartozik a Mézga család rajzfilmsorozat, amelyet Csehországban is vetítettek – a falfestmény egyik központi szereplőjeként Mézga Géza tekint le a járókelőkre. A falfestményen megjelenik Bohumil Hrabal neve – egy sörmárkaként –, Alfons Mucha plakátművész és Václav Havel (1936-2011) néhai cseh elnök, a Visegrádi Négyek egyik alapítója, valamint a háttérben néhány politikus is. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az alkotás üzenete, hogy a csehek és a magyarok kevéssé különböznek egymástól.

A falfestmény létrehozását a Cseh Centrum támogatta, kezdeményezésükben együttműködtek az EKF-csapattal, a Művészetek Háza Veszprémmel és Veszprém Város Önkormányzatával. Az alkotás az egyik első megtestesülése az EKF Street Art projektjének, amelyet 2023-ban valósítanak meg. A tervek szerint az alkotások részint veszprémi aluljárókat díszítenek majd, a programba pedig hazai és külföldi festőcsapatok kapcsolódnak be. 

Forrás és borítókép: Veszrpém-Balaton 2023

KAPCSOLÓDÓ
>> Manóajtókat rejt el az országban a fiatal művész