Ők most a világ legveszélyeztetettebb állatai


2023.10.14 - Balatonica
régi állat bélyegek

A veszélyeztetett állatfaj megjelölés annyit tesz, hogy a szóban forgó állatfaj populációja súlyosan csökkenő tendenciát mutat, méghozzá olyan mértékben, hogy fennáll a kihalás veszélye. Ennek okai: élőhelyvesztés, illegális vadászat, állatkereskedelem, klímaváltozás, szennyezés és egyéb emberi tevékenységek. Kikre leselkedik a legnagyobb veszély 2023-ban?




amuri leopárd

A lista élén álló leopárd-alfaj az orosz-kínai határterületen őshonos. Mindössze 84 körülire becsülik a túlélő egyedek számát. Rendkívül kiszolgáltatottak az orvvadászoknak, akik a bundájuk és a csontjaik miatt ölik le őket, utóbbit a hagyományos ázsiai gyógyászatban használják fel. Természetes és ember okozta tűzesetek miatt a természetes élőhelyük is veszélyzónának számít. Az éghajlatváltozás a zsákmányállatok (őz, nyúl, vadjuh) megcsappant elérhetőségéhez vezetett.

 

orrszarvú

Az orrszarvúkra vadásznak világszerte a legtöbben illegálisan. Szarvaikat a hagyományos kínai orvoslásban használják, és a gazdagság szimbólumaként jelenítik meg. Egy jávai orrszarvú szarva kilogrammonként akár 30 000 amerikai dollárért is eladható a feketepiacon. Emiatt az öt orrszarvúfaj közül három a legveszélyeztetettebb állatok közé tartozik: a fekete (keskenyszájú) orrszarvú, a jávai orrszarvú és a szumátrai orrszarvú. A jávai orrszarvú áll a legközelebb a kihaláshoz, mindössze körülbelül 60 egyed maradt belőlük, amelyek mindegyike az Ujung Kulon Nemzeti Parkban található Indonéziában.

 

orangután

Kétféle orangután – a borneói és a szumátrai – populációja fogyott el drasztikusan. Egy évszázaddal ezelőtt valószínűleg több mint 230 000 orangután élt összesen, míg jelenleg a borneói orangutánok számát körülbelül 104 700-ra becsülik, a szumátraiak számát pedig körülbelül 13 900-ra. Elsősorban az élőhelyek elvesztése fenyegeti őket a pálmaolaj miatti fékezhetetlen erdőirtás következtében.

 

gorilla

A gorilláknak két faja van, a keleti gorilla és a nyugati gorilla, és ezen belül mindkettő két alfajjal rendelkezik. A vadon élő gorillák teljes populációja becslések szerint 321 000. Ebből a számból a nyugati gorillák körülbelül 316 000-et tesznek ki (ebből a Cross River alfaj vészjósló adattal 200-300 egyedet számlál, őket már leginkább a beltenyészet sújtja), míg a keleti gorillák, beleértve a hegyi gorillákat is, körülbelül 5000-et. A négy alfajból a filmekből ismert hegyi gorilla az egyetlen, amelyik lekerült a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájáról, azaz nincsenek a közvetlen kihalás szélén, bár továbbra is veszélyeztetett fajként tartjuk őket számon. A javulás annak köszönhető, hogy a hegyi gorillák kapták mindeddig a legkiterjedtebb civil összefogással megszervezett védelmet. Ők az élő példa arra, hogy van értelme az állatvédelemnek.

 

vietnámi antilop

A szaolának vagy ázsiai unikornisnak is nevezett antilopfaj az egyik legritkább emlős a bolygón. Először 1992-ben fedezték fel a vietnami Annamite-hegységben, és azóta is ritkán látni. Nem végeztek hivatalos felméréseket a populáció pontos számának meghatározására, de az IUCN legutóbbi becslése szerint a teljes szaola populáció kevesebb, mint 750, ami valószínűleg azóta még tovább csökkent.

 

kaliforniai disznódelfin

A nemzetközi megnevezés szerint vaquita delfinek a tengervilág leginkább veszélyeztett emlősei, még a legoptimistább becslések szerint is mindössze 10 egyed maradt életben. A legnagyobb veszélyt a másfajta halakra kivetett kopoltyúhálók jelentik számukra, ahová végzetesen belegabalyodnak és tulajdonképpen megfulladnak. Hiába tiltották be 2016-ban a kopoltyúhálókat, az illegális halászat nem állt le velük. Az emberek és a vaquiták ismeretsége így viszonylag rövid időt fog át, hiszen legelőször 1950-ben azonosítottuk be őket, és nemsokára (miattunk) kihalnak.

 

Jelen állás szerint különösen veszélyeztetett fajnak minősül még a SZUNDA-SZIGETI TIGRIS, a JANGCEI RÜCSKÖSFARKÚ DISZNÓDELFIN, a HAWKSBILL TEKNŐS és a KEMP-FÉLE TENGERI TEKNŐS, valamint az elefántok, főképp a SZUMÁTRAI ELEFÁNT.

 

Forrás: earth.org, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MILYEN EXTRÉM KISÁLLATOT TARTANÁL OTTHON?

>> ÚJ VESZÉLYEK LESELKEDNEK A SÜNÖKRE