Négy szobanövény a szárazabb lakásért


2022.11.12 - Balatonica
szobanövények lakásban

Beköszöntött a nyirkos november. Sok lakásban ilyenkor magas lesz a páratartalom, amitől akár penészedni is kezdhetnek az árnyékos sarkok a plafonon. Négy olyan szobanövényt ajánlunk figyelmetekbe, amelyek jelentős mértékben segítenek szárazon tartani a napfénymentes lakóhelyiségeket.




Borostyán

Az angol borostyán képes eltávolítani a levegőben szálló penészt a párás helyekről, kisebb fürdőszobákba is kiváló választás. A szakértők szerint erős, közvetett fényben nő a legjobban, és rendszeres öntözést igényel, de ne felejtsük el távol tartani a háziállatoktól, mivel a levelek mérgezőek rájuk nézve. Emiatt az angol borostyán leginkább függő edényben vagy szekrény tetején tartandó.

 

Vitorlavirág

A vitorlavirág vagy békeliliom imádja az árnyékot és magas páratartalom mellett is virágzik, így tökéletes választás a penészesedésre hajlamos területeken. A növény levelein keresztül szívja fel a nedvességet a levegőből, és nincs szüksége közvetlen napfényre a virágzáshoz, azaz fluoreszkáló megvilágítás mellett is növekedhet. Azok számára is ajánlott, akik allergiában vagy asztmában szenvednek, ráadásul gyönyörű virágokat hoz. A háziállatok számára sajnos szintén mérgező, ezért ugyanúgy tegyük tőlük biztonságos távolságra.

 

Kígyónövény

A kígyónövény, más szóval anyósnyelv szívós és alkalmazkodó növény, és az egyik legjobb választás páralecsapódás vagy nedvesség ellen. A növény erős fényben és meleg hőmérsékleten fejlődik a legjobban, és meglehetősen kevés karbantartást igényel, hetente vagy kéthetente elég öntöznünk, így remek kísérletező növény kezdőknek. A növénynek sokféle formájú és színű levele van, sok közülük kígyóbőrre emlékeztet, és ami igazán redkívüli, hogy a levelek nemcsak felszívják a felesleges nedvességet, hanem kiszűrik a szokásos háztartási méreganyagokat is.

 

Pálmák

A pálmák úgyszintén nagyszerű választás a páratartalom szabályozására és a penészgombák távol tartására, mivel leveleiken keresztül rendkívül hatékonyan szívják fel a nedvességet. Több pálmafajta közül lehet választani, de a párátlanításhoz az aranypálma, a bambuszpálma, a törpe datolyapálma és a nádpálma a legjobbak. További növények, amelyek élvezik a nedvességet: az orchideák, a bostoni páfrányok és a póknövények.

 

Forrás: Express, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LESZ-E BALATONI OLÍVATERMESZTÉS?

>> HASZNÁLD KI A KUTYÁD REJTETT KÉPESSÉGÉT!

>> AZ ESŐ NAPOS OLDALA