Lesz-e balatoni olívatermesztés?


2022.10.28 - Balatonica
zöld és fekete olívabogyók

Régi gyümölcsök (málna) tűnnek el, újak (füge) jelennek meg a balatoni régióban. A MOME és a Balatorium közös projektje ezúttal azt kutatja, vajon fogunk-e olívabogyót szüretelni a Balaton partján és ha igen, mit nyerünk vele. A kutatási eredményeket a veszprémi Dubniczay-palotában állítják ki.




Ahogy korábban már beszámoltunk róla: "A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa BALATORIUM programja kísérletező közösségi események sorozata, amelyben kreatív szakemberek és tudósok közösen, az ökológiai művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton – mint tó és mint táj – legfontosabb ökológiai kihívásairól."

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös legújabb projektükben a résztvevők most az olívatermesztés kilátásaira kíváncsiak a balatoni régióban. Azt vizsgálják, hogy érdemes-e olívát termeszteni, és ha igen, vajon a bogyója, az olaja, vagy az ezekből készült kozmetikumok miatt éri-e meg elsősorban foglalkozni vele, illetve hogyan érinti mindez a helyi családok, közösségek életét, és milyen hatással van a tájra.

A MOME MAG Balaton projekt a különféle művészeti ágak, a társadalom- és természettudományok eredményeit is felhasználja, és a gyakorlatban is hasznosítja ezeket. Korábbi projektjeik között szerepel egy Balaton ökológiai problémáira reflektáló feladatgyűjtemény, az örvényesi szabadstrandon felállított oktatási helyszínként szolgáló installáció, de készültek a tavat érintő ökológiai kutatások adatait vizualizáló, és különféle klímaforgatókönyvek alapján kreált alkotások is.

Az eddigi projektek összegzéséből kiállítást rendeznek BALATON DETOX címen, két lépcsőben. A kiállítás első része a Dubniczay-palotában lesz 2022. október 27-től november 29.-ig; a kiállítás második része kültéri helyszínen, a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény udvarán látható majd, 2022. november 10. és 2023. január 10. között. A hallgatók munkáiból álló tárlat a Balaton ökoszisztémájának sérülékenységére hívja fel a figyelmet, és arra ösztönöz, hogy korosztálytól függetlenü, egyéni szinten is cselekedjünk, mielőtt visszafordíthatatlanná válnának a folyamatok.

 

Forrás: WeLoveBalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EGY HÉTVÉGE, AMI CSAK A BALATONRÓL SZÓL

>> ÖKOLÓGIA PROGRAM INDUL A BALATONÉRT