Musical, balett és családi mesejáték Balácán


2023.07.15 - Balatonica
fotózkodás történelmi kosztümök

A Villa Romana Baláca római kori romkert és múzeum Nemesvámos község határában. A hazánkban egyedülálló régészeti park idén augusztus 4–5–6-án szabadtéri színházi előadásokat tart, ahol Petőfit, Beethovent és a Mézga családot idézik meg a történelmi kulisszák között.




A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül megvalósuló eseménysorozatban a Veszprémi Petőfi Színház és a Székesfehérvári Balett Színház biztosít szabadtéri  színházi élményeket idén augusztusban.

 

PETŐFIFJÚ

 

Augusztus 4-én a PETŐFIFJÚ címen színpadra állított előadás Petőfi Sándor életét követi végig kisfiú korától egészen a szabadságharc megindulásáig. A színpadi történetben, mely Topolcsányi Laura tollából született, olyan epizódok tárulnak fel szemünk előtt, amelyekről csak azoknak van ismeretük, akik valaha jobban elmélyedtek az ikonikus költő életútjában, a színpadon azonban átélhetően találkozunk érzéseivel, küzdelmeivel, személyiségének alakulásával, életének olyan fontos eseményeivel, amelyek segítik megérteni őt és mindazt, amiben rendületlenül hitt, ami mellett mindig kitartott. A PETŐFiFJÚ ősbemutató különlegessége, hogy kiválóan megzenésített versein keresztül csodálatos utazást tehetünk a poéta költői világában is (zeneszerző: Szomor György).

 

Beethoven: Prométheusz

 

A színházi műfajkínálatot kiszélesítve, a régióhoz legközelebb eső professzionális balett-társulat is megmutatkozik két egyfelvonásos balettszínházi előadással. A Székesfehérvári Balett Színház a PROMÉTHEUSZ és az IDÉZŐJELEK című balettszínházi produkciókat viszi el augusztus 5-én a látogatóknak, mindkét darabot az együttes balettigazgatója, Egerházi Attila jegyzi koreográfusként.

 

A Mézga család

 

Augusztus 6-án, vasárnap a családok kapják a főszerepet, amikor is a Romhányi-Nepp-Ternovszky átiratában készült A MÉZGA CSALÁD című mesejátékot tűzik műsorra a Jászai Mari-díjas Szűcs Gábor rendezésében. A produkció minden generációban nagy sikert arató családi vígjáték. Közkedvelt szereplőinek – Géza, Paula, Kriszta, Aladár, Maffia, Máris szomszéd és MZ/X – kalandjai a felnőtteknek nosztalgikus élményt nyújtanak, a gyermekeknek pedig izgalmas, vidám színházi kalandot!

 

Forrás: kultura.hu, Fotók: MNM Villa Romana Balaca (facebook)

KAPCSOLÓDÓ

>> ÍGY KELT ÉLETRE A 2000 ÉVES VILLA ROMANA

>> „VESZPRÉMBEN LENYŰGÖZÖTT A KULTURÁLIS PEZSGÉS”