Milyen komolyzenét hallgatnak a legtöbben?


2024.01.23 - Balatonica
lemezek fejhallgató

A Bachtrack statisztikákat vezet arról, hogy melyik komolyzenei életműveket hallgatjuk a legtöbbet. Külön lista szemlézi az élő zeneszerzőket, és külön a klasszikussá érett egykori komponistákat. A dobogósok között vannak igazi celebek és viszonylagos felfedezések is.




Az élő zeneszerzők között az ötszörös Oscar-díjas John Williams szerzeményeit játszották 2023-ban a legtöbb alkalommal. Az idén 91 éves amerikai mester Steven Spielberg legnagyobb kasszasikereihez (Ryan közlegény megmentése, Jurassic Park, Cápa) járult hozzá felejthetetlen kísérőzenékkel, de a fiatalabb korosztályokat is könnyedén megnyerte a Csillagok háborúja, az Indiana Jones-sorozat vagy a Harry Potter-filmek elhíresült dallamaival. Sok egyéb munkája mellett az 1984-es, az 1988-as és az 1996-os nyári olimpiák hivatalos zenéjét is ő jegyezte. Minden létező életműdíjat bezsebelt.

 

A második helyezett a kortársak között az észt származású Arvo Pärt. Minimalista stílusú egyházi zenéit a gregorián zene, illetve 14-16. századi francia és flamand zeneszerzők műveinek hatására komponálta. A hármashangzat elve alapján saját komponálási technikát fejlesztett ki, amit tintinnabulinak (harangocskáknak) keresztelt el. Nemzetközi ismertsége akkortól datálható, amikor az 1980-as években elhagyta a szovjet megszállási övezetbe tartozó anyaországát, és előbb Bécsben, majd Nyugat-Berlinben alkotott. Számos művet komponált vonós- és kamarazenekarra, amelyek gyakran európai művészfilmekben csendülnek fel.

 

Jörg Widmann német zeneszerző, karmester és klarinétművész mindössze 50 éves és máris a harmadik legtöbbet hallgatott élő komponista. A lehető legkülönfélébb zenei műfajokban próbálta ki magát. Kórusművek, dalciklus, kamarazenék és nagyzenekari darabok mellett Babylon címmel operát is jegyez, amelyet Berlinben mutattak be. A világ legnevesebb zenei műhelyeiben volt rezidens művész, így Salzburgban, a párizsi operában, a hamburgi Elbphilarmonie-ben, a bécsi és a bostoni filharmonikusoknál, a Carnegie Hallban, de lényegében megfordult Európa összes ranglistás koncerttermében és történelmi templomépületében. 

 

A halottak szerzők Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven és Johann Sebastian Bach állnak a dobogón. Az operakomponisták között Verdi, Puccini és megintcsak Mozart vezetik a listát. A 100-as listára 36 nő került fel, közülük is Sofia Gubaidulina (Oroszország), Unsuk Chin (Dél-Korea) és Anna Clyne (UK) vannak legelöl jegyezve.

 

Forrás: kultura.hu / cdn.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ŐK NYOLCAN MÁR BEJELENTKEZTEK A 2024-ES MŰVÉSZETEK VÖLGYÉRE

>> MINDEN IDŐK LEGJOBB TÉVÉS FŐCÍMDALAI