Mihez kezd a mesterséges intelligencia a borokkal?


2023.12.13 - Balatonica
borok tárolóban

Nincs olyan nap, hogy ne olvasnánk valami újat a mesterséges intelligencia térnyeréséről. Most egy svájci fejlesztésnek köszönhetően pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy milyen szőlőből és melyik birtokon szüretelték a bevizsgált borokat. És mit szólnak mindehhez a borsznobok?




A nemzetközi kutatásokat szemléző cikkből kiderül, hogy csak az Európai Uniónak évente mintegy 3 milliárd eurós kárt okoznak a borhamisítók. A Genfi Egyetem kutatói olyan eljárást fejlesztettek a mesterséges intelligenciával, amely 99 százalákos pontosággal ismeri fel a borok pontos eredetét, habár az évjáratot csak 50 százalékos átlaggal tudja megsaccolni. Így a hivatásos borpincérek is megnyugodhatnak, egyelőre marad munka számukra is.

Alexandre Pouget, a fejlesztés vezetője szerint soha eddig ilyen kifinomult kémiai elemzésre nem volt sem ember, sem eszköz képes. A rendszer betanításához a gázkromatográfia nevű eljárást hívták segítségül. Ezt a technikát általában laboratóriumokban használják a keveréket alkotó vegyületek elkülönítésére és azonosítására. Az egyedi vegyületek helyett az algoritmus a borban található összes vegyi anyagot megvizsgálja, majd egy kétdimenziós rácson mutatja meg, hogy milyen a borra jellemző kémiai szignó.

Pouget szerint a sok-sok molekula koncentrációjának általános mintázata az, ami megkülönbözteti a borokat egymástól. Mindegyik olyan, mint egy szimfónia: nincs egyetlen hang sem, amiből következtetni lehet a zenére, az egészet kell figyelembe venni. Így végeredményben az is bizonyítást nyert, hogy a borkészítés olyan magasságokba képes emelkedni, mint az egyetemes művészet utánozhatatlan remekművei. Ugyanakkor az ügyeskedő kóklereket mostantól gyerekjáték lesz lefülelni az új technológia birtokában. 

 

Forrás: hvg.hu / Guardian, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MEGNEVEZTÉK A BALATON BORRÉGIÓ IDEI LEGJOBBJAIT

>> BETEGSÉGEKNEK ELLENÁLLÓ SZŐLŐÜLTETVÉNYT TELEPÍTENEK A BALATON-FELVIDÉKEN