Betegségeknek ellenálló szőlőültetvényt telepítenek a Balaton-felvidéken


2022.03.29 - Balatonica
Betegségeknek ellenálló szőlőültetvényt telepítenek a Balaton-felvidéken

A legjellemzőbb gombabetegségeknek ellenálló szőlőültetvényt telepítenek hat és fél hektáron, a Balaton-felvidéken a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 450 millió forintos támogatásával, hogy magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesszenek, továbbá információt kapjanak a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel.




A PTE közleménye szerint a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekt segítséget jelent a szőlészeteknek és borászatoknak a következő évek fajtaválasztásában és termékfejlesztésében - jelezték. A fejlesztést indokolja, hogy a klímaváltozás következtében egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben. Ennek a hagyományos szőlőfajták esetében egyre nehezebben, egyre több pénz és energia ráfordításával tudnak csak megfelelni a szőlőtermesztők. A közlemény szerint a fejlesztés eredményeként megtörténik három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztéstechnológiájának kidolgozott leírása és ha a fejlesztésben alkalmazott szőlőfajtákból piacképes termék válik, "reális új alternatíva állhat rendelkezésre a hazai, illetve a nemzetközi szőlő és bor ágazat számára" - emelték ki.

A projektben alkalmazott fajták esetében alig kell növényvédőszereket használni, ez pedig a tudatos élelmiszerfogyasztás és a környezetet kevésbé terhelő gazdaságok népszerűsítése, valamint a hazai termékek, hazai innováció támogatása szempontjából is fontos. A fejlesztésekkel "fel tud zárkózni a hazai kutatás, illetve adott esetben meg tudja előzni a Nyugat-Európában zajló, hasonló célú programokat", egyben a "projekt a kiöregedő ültetvények helyére egy piaci alapú, a fenntartható fejlődést előtérbe helyező fajtaszerkezet kialakítását irányozza elő" - írták.

A fejlesztés előreláthatóan 2025 tavaszán zárul majd.

Forrás: MTI