Melyik reptéren számíthatunk a legtöbb késésre?


2023.09.20 - Balatonica
repülő fedélzete kék kijelzők

A Balaton környékén leginkább a bedugult autópályákra és a kimaradt vonatokra szokás panaszkodni, de hozzánk most a legtöbb késést produkáló repülőterek listázása futott be, és ha tetszik, ha nem, ott is találtunk magyar érintettséget.




Kezdjük azzal, hogy mint minden területen, a légi közlekedésben is számtalan ranglista lát napvilágot. Van olyan, amely az utasok visszajelzéseire alapoz, és van olyan, amely kiragadott funkciók (pl. családbarát preferenciák vagy környezeti tényezők) mentén állít fel nemzetközi rangsort. A Budapest Liszt Ferenc Repülőtér az összes felsorolt kategóriában hozott el rangos díjakat az elmúlt 2 évben. Azonban van egy sokadik lista, ahol egy kevésbé dicsőséges helyezést tudhatunk magunkénak. 

Idén júliusban a Hopper utazástervező és szállásfoglaló alkalmazás az Official Aviation Guide nyilvános adatait felhasználva kiszámolta, hogy a 2023-as turistaszezonban mely európai repülőtereken számíthattunk a legtöbb járatkésésre. A legcsúfosabb statisztikát a brüsszeli Zaventem repülőtér szállította, ahol a járatok 72 százaléka késett és 2,5 százalékát törölték ebben az időszakban. Nem sokkal maradt le tőle a Frankfurt International a járatok 68 százalékos késési statisztikájával és 7,8 százaléknyi törölt járattal, valamint a hollandiai Eindhoven, ahol 67 százalék késett és 1,8 százalék törölve lett. Őket követi a londoni Luton és a budapesti Liszt Ferenc repülőtér: előbbinél a késés-kijelző 66 százaléknál állt meg, utóbbinál 65 százaléknál, ami pedig a törölt járatok százalékos arányát illeti: 2,7%, illetve 2,1% a két vonatkozó adat.

Ebben az összevetésben is voltak olyanok, akik kikerülhettek a dicsőségfalra. Idén nyáron a legjobban teljesítő repterek közé emelkedett a Milánóhoz tartozó Bergamo (késések: 3%), Gran Canaria repülőtere (késések: 8%), valamint a bukaresti Otopeni International (késések: 10%). Persze könnyen lehet, hogy nem mindenkinek a késés okozza a fő problémát utazáskor, sokkal inkább a szolgáltatások minősége vagy a személyzet segítőkészsége. Kíváncsian várjuk, hogy legközelebb melyik listára kerülhetünk fel.

 

Forrás: TimeOut / 5percangol, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÜNNEPEKKOR BEDUGULT REPTEREK. MELYIKET KERÜLJÜK?

>> IDE UTAZZUNK, HA OKTÓBERI FORRÓSÁGRA VÁGYUNK