Melyek a Balaton legfőbb vonzerői?


2023.10.10 - Balatonica
balatoni táj virotlások felhők

Ki miért szeret a Balatonra járni? És ha van rá lehetőségük, hányan mennek szezonon kívül is? Erre és ehhez hasonló kérdésekre keresett választ a Petőfi Kulturális Ügynökség szeptemberi online kutatása. Az eredmény szimpatikus összképet mutat.




A kérdőívet 1600-an töltötték ki. Arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc balatoni településük, a válaszadók többsége Balatonfüredet, Tihanyt, Siófokot, Keszthelyt említette, de Balatonlelle és Fonyód is sok szavazatot kapott. A megkérdezettek csaknem fele egyébként egyformán kedveli a két partot. A másik felük 30 százaléka a déli, 24 százaléka pedig az északi partra utazik szívesebben.

A legtöbb válaszadó a tó vizét és a természeti kincseket tartja a legfőbb vonzerőnek, de sokan azért választják úticélként a Balaton-parti településeket a kulturális, családi és zenei programok, valamint az építészeti örökség, például a kastélyok, a várak, a templomok miatt. Mások számára (a megkérdezettek ötöde) a balatoni borvidékek és a helyi gasztronómia jelent komoly vonzerőt, 18 százalék pedig elsősorban a kerékpárutak, a balatoni bringakör miatt keresi fel a vidéket. És nem elhanyagolható azok aránya sem, akik egész egyszerűen a közelség miatt választják a Balatont (közel 20 százalék).

A fesztiválok közül a legtöbben a Művészetek Völgye, a Strand Fesztivál, a Balaton Sound és a Paloznaki Jazzpiknik programjait jelölték be kedvencként.

 

 

A kutatás összegzéséből kiderül: a válaszadók negyede évente 7-10 napot, 30 százalék ennél kevesebbet, 38 százalékuk pedig több időt tölt a tónál. Több mint 54 százalék úgy tervezi, hogy idén ősszel is ellátogat a Balatonhoz: ők városnézést, túrázást és wellness-élményeket céloznak meg ilyenkor. Sőt, a kérdőívet kitöltők 27 százaléka mind a négy évszakban talál alkalmat arra, hogy pár napig a Balatonnál pihenjen.

 

Forras: balatonfured.hu, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> BALATONI AJÁNLATOK A TURIZMUS VILÁGNAPJÁRA

>> EGYRE TÖBB KÜLFÖLDI VÁLASZTJA A BALATONT