Ma végre azt ehetünk, amit csak akarunk!


2023.05.11 - Balatonica
vattacukor körhinta lány

Az amerikaikról köztudott, hogy imádnak nassolni és nehezen mondanak nemet a rikító csomagolású nyalánkságokra. Ugyanakkor a legtöbb világtrendként végigsöprő diéta is tőlük származik. Magától értetődik, hogy kitűztek egy csalónapot, amikor mindenki azt eszik, amit akar és még posztolhat is róla. Ez a nap ma van.




A modern élet egyik nagy kihívása, hogy a hatalmas kínálatból jól válasszunk és tudjuk kimetszeni a felesleget. Ki ne szembesült volna ezzel a dilemmával a mindennapok alapvető tartozéka, az étkezés kapcsán? A termékek végtelen kirakatát látva szinte lehetetlen önmérsékletet gyakorolni, ugyanakkor a megoldásként kínálkozó diéták sem könnyítik meg a dolgot, mert végül azok is besorolnak a versengő termékek közé, azaz ugyanott tartunk: fuldoklunk a tengernyi kínálatban.

AZ ÜNNEPNAPRÓL

Az amerikai színész Thomas Roy és felesége Ruth Deck Roy puszta szórakozásból létrehozott 80 különleges napot az évben, hogy mindig legyen mit ünnepelnünk. Van egy a nap a saját szobánk örömére (január 25.), létezik a nagy vallomások napja (március 15.), avattak egy napot a kopasz emberek részére (október 14.), egy másikat a közhelyek tiszteletére (november 3.). Jó érzékkel elkülönítettek egy teljes napot annak örömére is, hogy végre azt ehessünk, amire igazán éhesek vagyunk. Ez lett május 11.

Az amerikaiakat meg is kérdezték arról, hogy mit ennének a legtöbbször szívük szerint. A listát – nem meglepő módon – a pizza, a tészták, a hamburger és a jégkrém vezette. Hasonló felmérés híján a magyarokról inkább csak azt tudjuk, hogy miből vásárolnak a legtöbbet. Kitartóan vezetnek az állati eredetű termékek (hús, hal, tej, tojás), a kenyér, a burgonya, de például édességre ezeknél jóval kevesebbet költünk. Továbbá bizonyított, hogy a magyarok többsége tévézés, sorozatnézés közben szeret enni.

A DIÉTÁKRÓL

A diétázás egyébként történelmibb gondolat, mint hinnénk. Nyilván előkerült az antik kultúrákban is, de a legelső fennmaradt tanácsadó könyv diétázóknak 1558-ból való, és egy velencei nemes, bizonyos Luigi Cornaro szerzeménye. Már nála is az volt az egészséges étrend fókuszában, hogy annak hála hosszabb ideig élhetünk méltó módon. Ezek után érdekes, hogy pont egy temetkezési vállalkozó volt, aki az 1860-as években tömegjelenséggé tette a fogyókúrát. A londoni székhelyű William Banting saját példájából kiindulva (kórosan kövér emberből fogyott vissza) hirdette, hogy jelentős súlycsökkentés érhető el, ha a cukros és keményítős szénhidrátokat minimalizáljuk az étrendünkben. Mind a módszertan, mind a tiltólisták továbbélnek napjaink diétáiban.

Jelenleg tömegek követik az alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú étrendet megcélzó ketogén diétát, a paleo étrend (cukor, liszt, gabonák, hüvelyesek, tejtermékek elhagyása) szigorított változatát egy hónapon át megkövetelő Whole30 diétát, az emésztőrendszeri panaszok megszüntetését célzó alacsony FODMAP diétát, vagy legújabb kedvencként a rövidtávú ételmegvonást, azaz az időszakos böjtölést. Mindegy is, melyik táborba tartozunk, elő fog fordulni, hogy csalónapokat tartunk. A mai teljesen legális és vállalható, ráadásul a világ nagy része szolidáris vele.

 

Forrás: daysoftheyear, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EZEKNEK A CSEMEGÉKNEK FELSZÖKÖTT AZ ÁRA

>> MITŐL TORKOS A CSÜTÖRTÖK?

>> 5 HASZNOS KÖZHELY A NEHÉZ NAPOKRA