Követed a worktok videókat?


2023.09.14 - Balatonica
kivágott négy papírfigura

A tiktok felületén jelenleg 2 milliárd kattintáshoz közelít a hashtag worktok, azaz olyan néhány perces videók csatornája, ahol a posztoló a munkahelyéről jelentkezik be, komolyabb vagy komolytalanabb üzenettel, de leginkább csak azért, hogy részese legyen a legújabb őrületnek.




A TikTok közösségi videómegosztó lényege, hogy divathullámokat keltsen, amin emberek tömegei szörfölhetnek kedvükre. A #worktok az egyik legújabban felkapott hullám. Ezekben a videókban bármi előkerülhet, ami a munkahelyeddel kapcsolatos megosztás: lefilmezheted az irodádat, bemutathatod a kollégáidat, élőben közvetítheted az előléptetésedet vagy a kirúgásodat, ventillálhatsz a munkahelyi problémáidról vagy épp pletykálkodhatsz is. A világ innentől kezdve nem egy globális falu, ahogy a médiatudorok jövendölték, hanem egy globális iroda.

A HR-témákban járatosak szerint a worktok-videók azért szólnak ekkorát, mert sokan/sokunk egyfajta általános elbizonytalanodást élnek meg a munka világában. Maga a tiktokozás 2020-tól kezdve a pandémia éveiben vált ekkora szenzációvá (világszerte másfél milliárd ember használja). A közzétett videók jelentős hányada így-úgy a mindannyiunkat érintő válságjelenségekre reagál.

Az egyik ilyen problémahalmaz, hogy az emberek rohamos mértékben szembesülnek az elmagányosodás különféle tüneteivel. A távmunka rengeteg haszonnal jár, de az emberi kapcsolódást tulajdonképpen ellehetetleníti. Magyarán azért töltünk fel rövid bejelentkezéseket ügyes-bajos dolgainkról vagy követünk be vadidegen embereket, akik hasonlóképp tesznek, mert a valós életünkben nem vagy alig jönnek létre az ilyen beszédhelyzetek. Hiába jó otthon egyedül, mégis vágyunk a másik társaságára.

Persze más tényezők is szerepet játszanak a trend gyors terjedésében. Szintén globális folyamat, hogy a munkavállalókra egyre nagyobb terheket pakolnak a multinacionális cégek. A worktok-videók a változatosság, a felüdülés, az átmeneti tehermentesítés lehetőségével kecsegtetnek. Nem beszélve arról, hogy sokan olyan népszerűségre tehetnek így szert, amire a munkahelyükön biztosan nem nyílt tér.

Vannak tehát frissen avatott sztárok is a műfajban. Az egyik legnépszerűbb worktokos, Mitchie Nguyen a META vállalatnál végigjárt utazásáról mesél sok-sok fejezetben. Ő maga ismerte el, hogy idegenek előtt bátrabban nyílt meg, az embereket pedig érdekelték az óriáscég belsős pletykái. Egymásnak máskülönben láthatatlan szakmai közösségek, célcsoportok találkozhatnak össze a virtuális térben. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy a munkaadó pontosan ezek miatt az érzékeny adatokat is megszellőztető videók miatt vált meg a százezres követőbázissal rendelkező tiktokostól.

Itt azonban bejön egy generációs elmozdulás is: a legfiatalabb Z-generációs munkatársak kevésbé érzik magukénak a céges identitásukat és bevállalósabban fogják kinyitni a szájukat, még akkor is, ha az a munkájukba kerülhet. Elvégre egy jól szponzorált tiktok-felület minden másnál jobban profitálhat!

 

Forrás: BBC, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BEKÖSZÖNTÖTT A GYÓGYULÁS IDŐSZAKA

>> BARNA ZAJT HALLGAT A FÉL VILÁG, HALLGASSUNK BELE MI IS!