Kortárs művészeti látványosság a Dubniczay-palotában


2024.02.18 - Balatonica
festett csíkok a falon

Attalai Gábor Munkácsy Mihály-díjas iparművész, textilművész, grafikus, a konceptuális művészet kiemelkedő magyar képviselője. Február 23-tól április 28-ig a veszprémi Művészetek Házában láthatjuk életművének egy jelentős részét.




Attalai Gábor, a 60-as, 70-es évek művészgenerációjának egyik kiemelkedő alkotója, aki nem csak itthon, hanem a nemzetközi színtéren is maradandót alkotott. Pályája elején a Párizsi Iskolához is köthető absztrakt festményeket alkotott, mindemellett igen korán a magyarországi textilművészet egyik kulcsfigurájává vált. Filcplasztikái, tértextiljei gyakran népművészeti hagyományokat is idézve kapcsolódtak a minimal art nemzetközi vonulataihoz. Idővel egyre fontosabbá vált a politikai utalásokkal is telített konceptuális tevékenysége. A Dubniczay-palotában látható kiállítás elsősorban az életmű utóbbi fejezéből építkezik.

 

Forrás: Művészetek Háza

 

Attalai művészetírói tevékenysége is kiemelkedő volt, rendkívül fontos elméleti szövegeket publikált a művészetfogalom változásáról, valamint kiterjedt levelezést folytatott a korszak vezető nemzetközi képzőművészeivel. Az életmű a globális információáramlás és a networking működésének vizsgálata szemszögéből is revelatív. Attalai az 1980-as évek második felétől fokozatosan visszavonult a hazai és a nemzetközi művészeti nyilvánosságtól, művészete napjainkban újrafelfedezésre vár, a veszprémi Művészetek Háza tavasszal erre tesz kísérletet.

 

Forrás: Hello Balaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> NAGYKIÁLLÍTÁS MUTATJA BE VESZPRÉM EGYEDI ÉRTÉKEIT

>> REJTETT FALFESTMÉNYEKET TÁRTAK FEL A VESZPRÉMI VÁRBAN