Kortárs festősztár a Vaszary Galériában


2023.09.11 - Balatonica
festőállvány színes fal

A magyarországi neoavantgárd kiemelkedő alkotója, Maurer Dóra munkáiból rendez kiállítást szeptember 16-tól a balatonfüredi Vaszary Galéria, A struktúra tematizálása címmel. A művész 2019-ben képzőművészeti történelmet írt, amikor első magyarként mutatkozott be önálló kiállítással a világhírű Tate Modernben.




A Vaszary Galéria EKF eseménysorozathoz kapcsolódó kiállítási programja a geometrikus absztrakció és a szisztematikus festészet világhírű képviselőinek, a magyarországi művészeti életben félszáz éve meghatározó szerepet vállaló Bak Imrének (1939-2022), illetve Maurer Dórának (1937- ) szentelt tárlatok köré lett felépítve.

A galéria közleménye szerint Mauer Dóra művészete, pedagógiai és határokon átívelő művészetközvetítői tevékenysége mind a hazai, mind pedig a nemzetközi színtér meghatározó alakjává tette. Nemzetközi hírneve a londoni Tate Modernben megrendezett 2019-es retrospektív kiállításával jutott el eddigi csúcsára.

Balatonfüreden Maurer Dóra korai grafikai munkáiból, konceptuális fotóműveiből, filmjeiből és festményeiből láthatunk sokrétű válogatást. A tárlat tematikus fókuszát a művész életművének úgynevezett hommage (tiszteletadás) művei adják, a Vaszary-villa 12 kamaratermének bejárása során ezek köré rendezve tárulkozik fel Maurer Dóra több mint hat évtizedes alkotói tevékenységének technikai és mediális sokszínűsége.

Az egyes termeken áthaladva a néző az életmű alakulását meghatározó kérdésfelvetések mellett a művészettörténeti referenciák sokrétű játékával, az időbeliség bemutatásának különböző lehetőségeivel, valamint a történetek és a narratív struktúrák vizualizációjának és (kor)relativitásának dilemmáival is találkozhat. A Zsikla Mónika kurátor által rendezett kiállítás 2024. január 7-ig látogatható a Vaszary Galériában.

 

Fábián Évi portréja a művészről (forrás: Wikipedia)

 

Forrás: helloveb / MTI, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MELYIK VERS LETT 2023 LEGJOBB VERSE?

>> A '70-ES ÉVEK SZELLEME BALATONFÜREDRE KÖLTÖZIK