Hogy készül a hagyományos farsangi fánk?


2024.01.15 - Balatonica
farsangi álarc

Tudtátok, hogy már benne vagyunk a farsangi időszakban? Hivatalosan Vízkereszttől (idén: jan.6.) Hamvazószerdáig (idén: febr.14.) tartjuk. És hogy miért eszünk annyi fánkot Farsangkor? Egyesek az ókori rómaiakig, mások a torkos Marie Antoinette-ig vezetik vissza a hagyományt. Ami biztos: minél többet eszünk, annál jobb lesz a termés. Íme a recept!




HAGYOMÁNYOS FARSANGI FÁNK

Hozzávalók: 500 g finomliszt + 2.5 dkg friss élesztő + 1 ek cukor + 1 ek rum + 3.5 dl tej + 1 db tojás + 75 dkg sertészsír

Elkészítés: A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. // Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez. // Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük verni, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk. // A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. // Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk. // Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen. // Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk (ha elég jól dolgoztunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk). // Lecsöpögtetjük, és még melegen fogyasztjuk őket.

 

 

Forrás: sokszinu.videk.24.hu / nosalty.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MITŐL TORKOS A CSÜTÖRTÖK?

>> GESZTENYÉBŐL VARÁZSOLT FINCSI DESSZERTEK