Helyek világszerte, ahol fizetnek, hogy maradj


2023.07.21 - Balatonica
család gyerekek rét

Tapasztaljuk, hogy rendesen felment a nyaralás ára belföldön és külföldön egyaránt. Ezért is hihetetlen, hogy vannak helyek, ráadásul csoda szép helyek a világban, ahol fizetnek azért, hogy hosszabb távra beköltözzenek az újonnan érkezettek. Vajon mi hasznuk van ebből?




ALBINEN

A termál forrásokban bővelkedő festői Albinen falucska a tengerszint felett 1200 méterrel bújik meg a Svájci-Alpokban, Valais kantonban. Az albineni önkormányzat családonként akár 70 000 svájci frank (nagyjából 27 millió forint) összegű támogatást nyújt a faluba költözéshez. A cél, hogy ne néptelenedjen el a település, ahol a régi lakosság szép lassan kihalt vagy elköltözött.

 

 

GRIEGOS

A 140 fős tipikus aragón falucska Madrid és Valencia között félúton fekszik egy természetvédelmi terület kellős közepén. Az új beköltözők házat, földet és havi 500 eurós támogatást kapnak, ha jelenlétükkel segítenek életben tartani a megszűnéstől fenyegetett közösséget. 

 

 

PETRALIA SOPRANA

Az olaszországi Szicília szigetén számos település finanszírozza új családok betelepülését, így a Palermo körzetében, a turisztikalilag népszerű Cefalútól nem messze található Petralia Soprana azt tűzte ki célul, hogy a lakosság ne essen 3000 fő alá. Ennek érdekében 5000 eurót ajánl meg a betelepülőknek.

 

 

A történelmi Európában az elöregedő kistelepüléseket menthetjük, ha hajlandóak vagyunk ezeken az igencsak elhagyatott pontokon elvonulni a világtól. Másfelé, például az Egyesült Államok legészakibb részén fekvő Vermontban azokat a távmunkásokat dobják meg 7500 dollárral, akik odahagyván a nagyvárosokat a természeti csendet választják új lakhelyül. Chile Start-Up programja a családos letelepedők helyett az újonnan létrehozott nemzetközi vállalkozásokba segít be anyagilag, míg Írország az Enterprise Island alapból a külföldre szakadt ír üzleti kezdeményezéseket tolják meg. Kíváncsian várjuk, melyik támogatási típus üti fel a fejét kis hazánkban.

 

Forrás: traveldailymedia.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 2023 LEHET AZ EDDIGI LEGMELEGEBB ÉVÜNK

>> ENNYIT FIZETÜNK A SZOMSZÉDOS AUTÓPÁLYÁK HASZNÁLATÁÉRT