Háromnyaras tükörpontyok a Balaton három medencéjében


2023.10.24 - Balatonica
színes pontyok

Szeptember vége óta zajlik az őszi haltelepítési szezon a Balatonon. Az elmúlt napokban Zamárdiban (keleti medence), Révfülöpnél (középső medence) és Keszthelyen (nyugati medence) varászlói pontyokat telepítettek a Balatonba.




Mennyi az annyi? 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. éves telepítési kötelezettsége 300 000 kg hal. Idén eddig összesen 151 578 kg-ot teljesítettek. Zamárdiban egy nap alatt például 6 640 kg mennyiségű tükörponty került a Balatonba, volt köztük balatoni sudár és varászlói tükrös ponty is. A telepítések szeptember óta folyamatosak.

Varászlói tükrös ponty?

A tükrös ponty a közismert közönséges ponty (Cyprinus carpio) egy alfaja, amelynek jellegzetessége, hogy a testén néhány nagyobb, különleges pikkely (tükrös pikkelyek) található, ami megkülönbözteti a többi pontyfajtól. Varászló pedig egy község Somogy megyében.

Miért három medence? 

Az OMSZ egy 2012-es közleményéből derül ki, hogy a Balaton – viharjelzési szempontból – három medencére lett bontva: Keszthelytől a Badacsony/Fonyód szorosig tartó nyugati medencére, a Fonyód és Tihany közötti középső medencére és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére. (A Balaton máskülönben egyetlen sekély tófelület, hossza körülbelül 77 kilométer, szélessége pedig változó, de általában 4-14 kilométer között mozog).

 

 

Forrás: sonline.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ISMERJÉTEK MEG A TIHANYIAK EGYEDI HALÁSZATI MÓDSZERÉT!

>> TAVAK VILÁGKONFERENCIÁJA BALATONFÜREDEN