Három gyakorlat, amitől egy teljes ország boldogabb lehet


2024.02.17 - Balatonica
fabábuk ölelkeznek

Mitől lesz jobb közérzete egy ország összes lakójának? Északi nyelvrokonaink, a finnek évek óta előkelő helyen végeznek a világ legboldogabb országainak listáján. Ők maguk három pozitív gyakorlatnak tudják be ezt az eredményt.




Frank Martela, finn pszichológus szerint három meggyőződésre épül a finnek boldogsága. 

1 ERŐS KÖZÖSSÉGI ÉRZÉS ÉS KAPCSOLÓDÁS

Az első gyakorlat abból áll, hogy törődj a körülötted élő emberekkel és vedd körbe magad olyanokkal, akik törődnek veled. A jól megválasztott barátokkal és az őszinte rokoni kapcsolatokkal töltött minőségi idő bizonyítottan javítja a mentális egészségünket.

2 JÓTÉKONY CSELEKEDETEK MÁSOKÉRT

Nem kell nagy dolgokra gondolnunk. Mindenki abból ad, amilye van. Az apró jócselekedetek, a kedves szó, a mosoly, a segítő kéz mind hozzájárulnak a stressz, a szorongás, hosszabb távon a depresszió csökkentéséhez. Minél nagyobb a baj, a szolidaritás gyakorlása annál életmentőbb.

3 VILÁGOS CÉLOK MEGFOGALMAZÁSA

Ha képesek vagyunk elhatározni magunkat és kitartóan összpontosítani a körülményeink javítására, az már lényegében félsiker. Természetesen ebből akkor lesz teljes siker, ha nem gáncsolgatjuk egymást, miközben ki-ki a maga célja felé tart.

A társadalomkutató fontos kitétellel egészítette ki a fentebbi listát. A jól működő kormányzati intézkedések alapvetően járulnak hozzá a kollektív boldogsághoz, elsősorban úgy, hogy nem blokkolják az ilyen irányú egyéni törekvéseket. Egyszerű tehát a képlet: ha többnyire mosolygós és segítőkész emberekkel találkozunk a környezetünkben, a kormány valószínűleg jól végzi a dolgát, ha ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk, gyanús, hogy nem. Mindenki mérje fel józanul a jelen helyzetet és utána határozza el, hogy mitévő legyen!

 

 

Forrás: naphire.hu / New York Post, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MITŐL OLYAN JÓ TESTMOZGÁS A NORDIC WALKING?

>> MIÉRT PANASZKODUNK ENNYIT ÉS EGYÁLTALÁN?