Farsangi karneválok szerte Európában


2024.01.21 - Balatonica
farsang 1959

A február 3. és 13. között megrendezendő Velencei Karneválon az év tematikája az utazás, az új vidékek felfedezése. Ezen az ötleten felbuzdulva Európa három másik nagy múltú farsangi kavalkádjába invitálunk titeket, hátha ellátogatnátok rejtettebb vidékekre is idén februárban.




Viareggio

Ha ragaszkodunk Olaszországhoz, felkereshetjük a toszkán tengerparti Viareggio városkáját. Hagyományosan (nagyjából 150 éve) február egészét a farsangi parádéknak, eszem-iszom kirakodásoknak, táncos mulatságoknak, koncerteknek és színházi előadásoknak szentelik, de ha erről épp lecsúsznánk, arra az esetre is van mentőötlet: a farsangi hagyományok bemutatását célzó látványos farsangi múzeumuk egész évben látogatható.

 

 

Maastricht

A hollandok november közepétől készítik elő a farsangi hétvégét (idén február 11-13.), amikor az összes szolgáltatásuk szünetel és szó szerint mindenki kivonul az utcákra ünnepelni, miközben árad a rézfúvósok zenebonája: legalábbis Maastricht történelmi városkája, a farsang hollandus lelke biztosan így tesz. Ilyenkor mindenfelé a tradicionális nonnevot péksüteményt (a helyi fánk) árulják, és természetesen a világhírű holland sörökből sincs hiány. Az ünnepség nyitányaként a polgármester átadja a város kulcsát az évente megválasztott Farsang Hercegének, szimbolikusan jelezvén, hogy a város vezetése pár napra felfüggeszti a megszokott rendet.

 

 

Nizza

A karnevál Nizzában az egész dél-francia várost megmozgató igazi tömegrendezvény (idén február 17. és március 3. között), amelynek az első írásos feljegyzése 1294-ből való. A végtelen programdömping az utcai mutatványosok, bűvészek, táncosok, zenészek nemzetközi találkozóhelye egyben. Kiemelt esemény a virágkarneválos felvonulás. Velencéhez hasonlóan itt is minden év hirdetnek tematikát: 2024-ben a popkultúrák ihlette jelmezek és mutatványok fognak versenybe szállni egymással. 

 

 

Forrás: travelguidehungary, Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

KAPCSOLÓDÓ

>> HOGY KÉSZÜL A HAGYOMÁNYOS FARSANGI FÁNK?

>> 5 FARSANGI MULATSÁG A BALCSIN (2023)