Ezen a hétvégén láthatjuk az év legfényesebb üstökösét!


2023.09.08 - Balatonica
üstökös teniszező éjszaka

Az üstökösök jégből, porból és szikladarabokból álló apró égitestek, amelyeknek a Nap közelébe érve jellegzetesen fényes csóvájuk fejlődik. Pontosan ilyet láthatunk a hétvégi égbolton: a Nishimura-üstököst, amely a szakértők szerint látványos távcsöves célpontnak fog bizonyulni.




Hideo Nishimura egy 72 éves japán amatőrcsillagász, aki idén augusztus 12-én fedezte fel élete második üstökösét. A hivatalosan C/2023 P1 néven bejegyzett üstököst így Nishimura-üstökös néven becézik a hobbi csillagászok. 

Az üstökösök a Nap körül keringenek és csak a Nap közelébe kerülve, a napsugárzás hatására húznak maguk után fényes csóvát (a hő gázzá oldja a bennük található jeget, és erről verődik vissza a Nap fénye). A Nishimura viszont csak 437 évente kerüli meg a Napot, azaz ideje nagy részét a külső Naprendszerben tölti. Ha tehát most elmulasztjuk, ebben az életben többet biztosan nem találkozunk vele.

Az üstökös szeptember 17-ig töretlenül közeledik a Nap felé. A Földhöz szeptember 13-án lesz a legközelebb (125 millió kilométerre). Az előtte lévő napokban, mondjuk ezen a hétvégén láthatjuk a legtisztábban, napkelte előtt, a Vénusztól balra. Utána néhány napig az esti szürkületben lesz megfigyelhető. Szabad szemmel kevéssé lesz esélyünk tiszta képet kapni róla, legalább egy jobb látcsövet szerezzünk be erre az alkalomra.

Érdekesség, hogy a pályaelemek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a Szigma Hydridák meteorraj szülőüstököse lehet.

 

Forrás: NASASpaceNews

 

Forrás: NatGeo / index, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> NYÁRI NAPFORDULÓ ÉS CSILLAGFEDÉS: MIT MUTAT AZ ÉGBOLT?

>> KERESS CSILLAGKÉPEKET AZ OKTÓBERI ÉGBOLTON!