Emlékeztek még a magnók hangjára?


2024.05.08 - Balatonica
orsós magnó

A magnó a mágneses szalagtechnológia hétköznapi rövidítése. Mielőtt végleg elfelejtenénk ezt a szót, most vadonatúj múzeum nyílt egy ritka orsósmagnó gyűjteményből Keszthelyen. A múzeum csak tárlatvezetéssel látogatható, viszont a sokféle készüléket működés közben csodálhatjuk meg.




A keszthelyi kiállítóhely Edison gramofonjától a kémmagnókon keresztül a profi stúdiófelszerelésekig vonultat fel berendezéseket. A relikviák a gyűjtő Nagy Vilmos halála után Nógrádból kerültek a Balaton-parti városba. A magnók mint berendezések mellett hanggyűjteményt is tartalmaz a kiállított anyag. Vannak itt olyan különleges felvételek, mint például az 1943-as berlini újévi koncertnek a felvétele, háttérben a légvédelmi ütegek csattogásával.

A tárlat az Edison féle magnetofonnal kezdődik, majd a huzalos- és orsósmagnókon keresztül vezet egészen a professzionális stúdióberendezésekig. A látogatók szemügyre vehetik a nagy, ismert márkák gyártmányait és a hazai berendezéseket is. A tárlat különlegessége, hogy fekete dobozokkal – a repülőgépek hangrögzítő egységeivel – is testközelből lehet találkozni. Emellett diktafonok és kémmagnók is helyet kaptak a gyűjteményben. Az orsósmagnóknak az egyedi hangzás miatt ma is komoly rajongótáboruk van.

 

 

Forrás: keszthelytv / hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MILYEN ZENE A CHILLOUT?

>> A SPOTIFY REKORD FELIRATKOZÓVAL ZÁRT ÉVET, MÉGIS VESZTESÉGES