Egyre több külföldi választja a Balatont


2023.08.06 - Balatonica
lakókocsi játék fa

Mint ismeretes, a belföldi turizmus visszaesett az előző évekhez képest, rövidebb időre és főként last minute foglalásokkal utaznak a magyarok. Ugyanakkor a külföldi vendégforgalom jól teljesít a Balatonnál. A vendégéjszakák valamivel több mint negyedét töltik külföldi vendégek a térségben, ők adják a tóparti szálláshelyek bevételeinek közel egyharmadát.




Magyar Turisztikai Ügynökség ismertette, hogy a nyár eleje és július közepe között közel 180 ezer külföldi vendég közel 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. A külföldi forgalom így 14 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit.

Az Európai Utazási Bizottság adatai szerint a június és november közötti időszakban a mediterrán térségbe várhatóan utazók száma máris 10 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest a klímaváltozással összefüggő problémák miatt. A Balaton ugyanakkor 22 százalékkal növelte külföldi vendégeinek számát.

A legfontosabb küldőország turistái évről évre jobban kedvelik a Balatont. Az idei főszezonban is a németek vezetik a Balaton térségének küldőpiaci toplistáját, több mint kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek a tó partján, mint a lista ezüstérmesei, a csehek. A turisztikai kampányok hatására sokan érkeztek még Szlovákiából, Lengyelországból, valamint Ausztriából.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az is kiderül, hogy a német turisták közül például a legtöbben a szász (25 százalék), illetve a bajor (17 százalék) tartományból jöttek. A cseh vendégek közül a dél-morvaországi régióból (16 százalék), valamint Prágából (13 százalék), a szlovákok közül pedig a nagyszombati és a nyitrai kerületekből (32, illetve 25 százalék) érkeztek a térség szálláshelyeire. A külföldi vendégek közül leginkább a középkorúak kedvelik a Balaton tájait.

 

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség / hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> UTAZZAK VAGY NE UTAZZAK GÖRÖGORSZÁGBA?

>> HELYEK VILÁGSZERTE, AHOL FIZETNEK, HOGY MARADJ