Egy ország drukkol Suhajda Szilárdnak


2023.05.25 - Balatonica
mount everest

Az internet tele van Suhajda Szilárd eltűnésének hírével. Kiváló hegymászónk az első magyarként oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül vállalkozott a 8848 méter magas Mount Everest megmászására. Büszkeséggel és együttérzéssel követjük a híreket.




FRISSÍTÉS: a hvg.hu információi szerint beazonosították, hol van a magyar hegymászó, péntek hajnalban indul érte a helikopteres mentőcsapat. A szemtanú mászótársak szerint életjeleket mutatott, de komoly fagyási sérülései lehetnek.

Suhajda Szilárd a tervek szerint május 24-én ért volna fel a Mount Everest tetejére, a magyarok közül elsőként, aki pótlólagos oxigén és segítők nélkül vágott neki a hatalmas erőpróbának. A legutóbbi jelzés magyar idő szerint szerda 15.45-kor érkezett felőle, akkor épp a Hillary-lépcsőnél járt, 8795 méter magasan. A keresést sajnos a rosszra fordult időjárás is nehezíti.

Hasonló körülményekről lehetett olvasni 2022-ben, amikor Suhajda Szilárd a Föld negyedik legmagasabb hegycsúcsát, a Lhocét mászta meg Kína és Nepál határvidékén. Akkor két napig nem adott életjelet magáról, majd szerencsésen előkerült. Szeretnénk hinni, hogy ezúttal is ilyen végkifejletről számolhatunk majd be. Egyelőre azonban csak annyit tudni, hogy a legközelebbi táborba elé küldött serpák (nepáli teherhordó segítők és mentők) sem kaptak tőle újabb jelet, habár mintha láttak volna egy alakot a távolban, akinek a nyomába erednek, amint kapnak további erősítést. Az aktuális fejleményekért kövessétek a Hóhatár posztjait!

Az indulás előtt az ATV-nek nyilatkozó Suhajda Szilárd elmondta, hogy ez az expedíció mindenképpen egy hatalmas vállalás, az eddigi magasságokhoz képest is egy új dimenzió számára, mindazonáltal szeretné, hogy sikerüljön és épségben visszatérjen. Mi továbbra is ugyanezt kívánjuk!

Drukkolunk neki és sok erőt küldünk a családnak!

 

2022-es interjú az ATV Start Plusz műsorában

 

Forrás: atv / telex, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ORSZÁGÉPÍTŐ TÚRÁZÁS GYÖNYÖRŰ IDŐBEN

>> GYALOGOLJUK KERESZTÜL-KASUL EURÓPÁT!