E hétvégétől a 20 fokos Balcsiban fürödhetünk


2024.05.10 - Balatonica
lábfej patak

A Balaton vízhőmérséklete jelenleg 17-18 fok között ingadozik, de a napsütéses, meleg időnek köszönhetően a hétvégén várhatóan el fogja érni a 20 fokot: ebben a bátrabbak már simán megmártózhatnak.




A tavak felmelegedésének sebessége számos tényezőtől függ, mint például a levegő hőmérséklete, a napsugárzás intenzitása, a szélsebesség és a vízmélység. Ezért pontos becslés nehézkes, de általánosságban elmondható, hogy 25 fokos melegben nagyjából 2-3 nap alatt melegszik 1 fokot a Balaton vízhőmérséklete.

Pénteken országszerte sok napsütésre számíthatunk, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó zápor. Nyugaton többfelé, máshol csak helyenként lesz élénk az északi-északkeleti szél. Délutánra 21 és 25 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton eleinte napos idő várható, később gomolyfelhők képződnek, illetve délután észak-északnyugat felől a fátyolfelhőzet is megnövekszik. Helyenként - elsősorban északkeleten és a Dunántúl déli részén - alakulhat ki egy-egy zápor. Az Alpokalján és keleten élénk lesz az északi-északkeleti szél. A hajnali 4-13 fokot követően délután 21-25 fokot mérhetünk.

Vasárnap a napos időszakok mellett már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. Hajnalbnan, reggel főként a Dunától keletre, délután pedig a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, néhol zivatarok. Többfelé élénk lesz az északi-északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.

 

Forrás: időkép.hu, Fotó: Unsplash