Búcsúztassuk tihanyi geotúrával az évet!


2023.12.16 - Balatonica
éjszakai fehér tűzijáték

Gyertek el az óév utolsó geotúrájára december 30-án (szombaton) a Tihanyi-félszigetre! Azok számára is tartogathat új látnivalót a túra, akik korábban részt vettek hasonlón, ugyanis azok az útvonalak kerülnek sorra, amelyek a nyári és őszi alkalmakból kimaradtak.




A nyári Levendula Fesztivál, vagy az őszi Garda Fesztivál keretei között indított geotúrákon rengetegen voltak kíváncsiak a Tihanyi-félsziget jól járható ösvényei mellett sorakozó pazar természeti kincsekre. Az idei utolsó állomás a 2023-as évet búcsúztatja.

Első helyszín az egyedülálló panorámát kínáló Apáti-kilátó, majd a télen is különleges látványt nyújtó híres történelmi levendulás, ahol egy sor érdekességet megtudhatunk a növényről, és Tihany történelmi múltjáról, ami összefonódott az illatos levendulával. E lélekemelő pihenő után a félsziget nyugati hegygerincén húzódó Lóczy Lajos tanösvényen halad tovább a csoport, vulkáni tufalépcsőkön lépkedve. A résztvevők egy rövid kitérővel meghódíthatják a Tihanyi-félsziget legmagasabb pontját, a 232 méter magas Csúcs-hegyet. A pazar kilátásnak köszönhetően látható a Balaton nyugati medencéje, tiszta időben szinte teljes hosszában. Ez után a csúcs alatt rejtező különleges formájú Forrás-barlang következik, melyet hévforrások hoztak létre és még „tetőablaka” is van. A gerincen vissza felé sétálva a legnagyobb élményt a látványos sziklafalak adják, melyek részben a vulkánok, részben a hévforrások működésének remekei. A Nyereg-hegy – már a rómaiak idejében sánccal és őrtoronnyal megerősített – stratégiai vonalán zárul a túrakör az egykori Árpád-kori falucskát idéző Apáti-templom érintésével.

 

 

Forrás: bfnp.hu/hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EZEK MIND ERDŐREZERVÁTUMOK

>> JÉGZAJLÁSOK A BALATONON. EMLÉKEZTEK RÁ?